onsdag 31 oktober 2007

Höstsås är surt


I väntan på att min egna surkål står till sig äter jag köpt. Eftersom surkål alltid säljs i så stora burkar är det lätt att det blir över lite för mycket. Då kom den här mycket goda rätten till värden för att lösa problemet. Den är löjligt enkel att göra, frånbörjan var det en sås till pasta eller liknande, men så en dag var jag lat och då låtsades jag att det var soppa.

Tomat och surkålssoppa eller sås

500 ml paserade tomater
1 stor vitlöksklyfta
1 äpple
3 dl surkål eller kanske lite mer
Olivolja

Riv äpplet. Hacka vitlöken och låt den svettas i lite olja i en kastrull. Häll på tomaterna rör i äpplet och surkålen, rör runt och låt det hela puttra i drygt 5 min. Ät röran med pasta eller ännu hellre potatis.

Surnad kål


Jag har varit en så dålig bloggare, och jag tror dessvärre att jag kommer vara ganska så sporadisk med mina inlägg i framtiden med. Problemet är väl som alltid tidsbrist. Ja, ja! Jag gör ändå spännande saker i köket som surkål! Det var ganska tidskrävande men roligt. Än så länge vet jag inte hur den smakar, kålen ska nämligen lagras för att utveckla de härliga mjölksyrabakterierna. Surkålen som jag gjorde i mitten på oktober är klar 3:e advent.

Surkål fyra stora burkar

2 kålhuvuden
salt
kummin
enbär
äpplen

Strimla kålen fint. Vi gjorde det förhand och när kålen nästan var färdigstrimlad upptäckte jag att min kompis hade en matberedare i skåpet, vilket hon inte sagt ett ljud om. Det kändes som mycket onödigt arbete men jag hoppas på att det är mycket bättre att strimla förhand.
Banka kålen tillsammans med salt, enbär och kummin, den ska bli ordentligt mosig och safta sig. Enbären har man i framför allt för att kålen inte ska ruttna mer än för smaken alltså.
Tryck ned surkålen i burkarna, lite i taget. Varva med äpplen. Tryck hårt, tydligen är det samma princip som när man packar ensilage, vilket kanske inte är så konstigt eftersom båda produkterna fermenteras.
När du nu trycker ner kålen i burken måste du se till att vätskenivån är lika hög som kålen, dvs kålen på ytan får inte vara torr.

Låt stå i rumstempratur i 8 dagar, där efter 6-8 veckor i kylskåp. Den håller i två år!

måndag 15 oktober 2007

Världslivsmedelsdagen

Jag hoppas att ingen missat att det faktiskt är världslivsmedelsdagen imorgon!

Sockerbetan- Utvärdering


Jag var ute på ett fält för några veckor sedan och lärde mig om olika sädesslag, ogräs och vall. Det ställde det mesta jag tidigare lärt mig om säd (dvs. ganska lite!) på ända. Vete kan både vara utan spröt och med, det viktiga är hur kornen sitter på axet. Minns inte riktigt om vete satt i par eller om det var kornet, tyckte inte det var jätteintressant utan jag riktade istället all min uppmärksamhet mot sockerbetan. Hur smakar den, kan man äta den, varför kan man inte köpa den i affärerna och hur blir de till socker? Frågor som dessa flög runt i mitt huvud och jag kom fram till att de flesta av dem var enklast att komma fram till själv så jag tog med mig några sockerbetor hem.
Under kvällen avnjöt jag en måltid med rotsaker rostade i ugn, bland rosakerna kunde man skåda en del sockerbetsbitar. Gott blev det, sockerbetan smakade som sockerbitar när den hade blivit tillagad passade väldigt bra ihop med potatisen och moroten. Jag blev upprörd, varför sålde man inte dessa fantastiska grödor i vanliga livsmedelsbutiken???
Sen kom dagen efter och jag förstod helt plötsligt, magen svällde upp och vissa undrade när jag skulle föda själv kändes det som att jag skulle kunna flyga till mars och det vackra ordet flatulens kunde komma till användning. Nu vet jag bättre men jag skulle ändå vilja smaka sockerbetschips för jag tror att det skulle vara riktigt gott!

tisdag 9 oktober 2007

Något vitt...

Jag åt något som kändes konstigt när jag lagade, såg väldigt äckligt ut men smakade bra.

Något vitt

1 tetra kokosgrädde (jag vet att de på burk är godare men har inte kommit till någon butik som säljer sådana på sistone)
4 cm ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, riven
1 paket tofu

Skär tufon i kuber. Lägg den i den varma pannan tillsammans med ingefära och vitlök, rör runt lite. Häll över kokosgrädden. Låt puttra i 10 min. Servera med ris och om du gillar färger bör du också kanske riva en morot till gillar du vitt bäst och har målat dina väggar i caffelatte så funkar det utmärkt utan färgrikgrönsak.

Valnötter och kladd


Det kanske verkar som att jag inte lagar någon mat, men det är inte sant. Jag har bara lite för lite tid för att hinna lägga upp dem, tyvärr!
Idag blev jag väldigt glad för jag hittade en valnötsträdallé! Alla nötter hade trillat av de stora träden så det var bara att plocka från marken, det fanns verkligen mängder. Ska tillbaka om några dar så jag får ett ordentlige lager. Men jag undrar ska man torka dem med eller utan det gröna skalet? Någon som vet? Hur gör man med mandlar?

Många frågor! Som belöning (för att jag kan ställa frågor) får ni en smarrig macka.

Kladdig och god macka

1 morot
1,5 tsk fransk senap
2 msk yoghurt
lite olivolja
salt, peppar

Riv moroten på grova delen av rivjärnet. Fräs moroten i lite olja i en kastrull, när den mjuknat något tag den från värmen. Klicka i senap och yoghurt och rör runt. Salta och peppra så mycket som du känner för. Ät och kladda ner dig!

torsdag 4 oktober 2007

Avslöjande


Familjen Svensson vet minsann hur en god pajdeg ska vara! Nu publiceras deras hitintills hemliga familjerecept exkulsivt för Serendipisk mat!

Elses pajdeg


150gr smör smältes
3 dl vetemjöl
0.5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna och klä formen. Lägg remsor av aliminiumfolie längs kanen för att den inte ska åka ner. Grädda i 10 minuter. Lägg i blåbär och sockra efter eget tycke. 5 deciliter brukar vara lagom. Det blir bra med tex äpplen (och kanel) eller rabarber också. Sätt in i ugnen i ytterligare 20 minueter

tisdag 2 oktober 2007

Lagra inför vintern 2

4 timmar äldre och 100 kr fattigare:

Jag känner mig rik!
Hela frysen full med massa olika rätter tillagade av 8 pers i ett hemkunskapskök. Tur för mig eftersom spisen behagade att sluta funka just ikväll!