lördag 25 september 2010

Veckans tema: Kreativ måltidsdryck

Varje jul gjorde min mormor Barley Water och det var det vi drack till julmiddagen. Nu känner jag att barley Water ska bli mer av min vardag, det är en hälig dryck som förtjänar att drickas mer än en gång om året. Min Mormor sa alltid att det var Gustav VI Adolfs favoritdryck och att hans fru Louise Mountbatten från England som förde in drycken till Sverige.

Barley Water, förenklad version

3 citroner

2 dl korngryn

2 dl socker

2,5 l vatten

Skala och pressa citronerna blanda med socker och korngryn. Slå över det kokheta vattnet och låt stå ett dygn. Sila av och drick kyld.

Tyvärr blev detta recept lite för sött nästa gång tror jag att jag kör med 1,5 dl socker istället. Eller bara plocka fram min Mormors lite mer komplicerade recept så tror jag att det blir bättre.

söndag 19 september 2010

Veckans tema: Sylt

Jag konfererar varje vecka med min danska vän och kollega Karoline. Karoline älskar mat. För att det inte ska kännas som att vi bor så långt ifrån varandra så har vi ett tema varje vecka som vi lagar kring. Vi gör helt enkelt liknande saker men på avstånd. Förra veckan diskuterade vi sylt och äntligen fick jag min citronmarmelad gjord.

Det finns många olika vis att göra citronamrmelad på. Den kan vara gjord på saften från citronen, hela mixade citroner eller ha strimlor av zestet i den genomskinliga marmeladen. Jag ville väldigt gärna ha hela bitar med citron med i, jag gillar konsistensen av citrus som kokat.

Citrusmarmelad ger en väldigt tillåtande smak. Den innehåller alla smaker som du kan känna på tungan, förutom salt dvs. även om du inte har ett luktsinne kan du njuta av denna marmelad men i så fall kan du utesluta vaniljen.

Citronmarmelad med vanilj

3 ekologiska citroner

1 l vatten

1 kg socker

½ vaniljstång

Skär citronerna i småbitar i form av tårtbitar så att fruktköttet sitter fast i skalet. Plocka ut kärnorna och lägg dem i en nylonstrumpa. Koka med lock citronerna och kärnorna i vattnet tills citronbitarna blir genomskinliga, för mig tog det 45 min. Låt koket sedan stå till nästa dag. Rör då i sockret och ha i vaniljen (dela den på mitten och skrapa ut kärnorna låt sedan stången ligga medan marmeladen kokar). Koka smeten tills den klara marmeladprovet. Häll upp på rena, varma bukar.

Gör vaniljte av vaniljstången som kokat med, riv kanske även ned lite ingefära och ät en macka med marmelad och ost till.