lördag 18 augusti 2007

Lyckad Ambrosia!

Efter att ha gjort Anna Bergenströms flottiga ambrosiakaka så har jag letat efter ett bättre recept. Jag hittade ett som istället för 240 g smör innehöll 75 g, mycket bättre tyckte jag eftersom den med 240 g inte alls var så god som man kan tro. Jag följde nästan receptet ifrån min mammas hemkunskapsbok, Mat i vardagslag (1958). Fast jag bytte ut det syltade apelsinskalet mot mina kanderade pomeloskal, det blev jätte gott med en stark pomelo smak.
Knepet för att få härligt knapriga kanter är att använda en gjutjärnsstekpanna istället för en kakform (kakform funkar nog ganska bra också men jag antar att tiden i ugnen måste bli lite längre)

Ambrosiakaka

75 g smör
1 ¼ dl socker
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kokande vatten

Glasyr:
2 dl florsocker
4 msk limoncello eller citron
kanderat pomeloskal (eller om du vill vara tråkig kanderade eller syltade apeldin eller citronskal)

Vispa smör, ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Varva vatten och mjöl ner i smör-ägg-sockerblandningen. Häll upp i en smörad och bröad stekpanna ställ in i en 250 varm ugn och låt stå där i ca 10-15 min, men var uppmärksam det går undan!
Blanda glasyren rör inte i all vätska från början utan testa dig fram hur mycket som behövs. Konsistensen ska vara ganska flytande så det går att bre ut den på tårtan. Hacka pomeloskalen. Bred ut glasyren på den något avsvalnade kakan och strö sedan över pomelon.

8 kommentarer:

Jessica sa...

Dags för pomelo igen ser jag ;)

Louise sa...

Det är bara 3 månader kvar till säsongen är igång på riktigt igen! Fram till dess får jag klara mig på skalen!

Sara sa...

Var får jag tag i pomelo ? När det är säsong givetvis, jag har inte för mej att jag har sett det någonstans.

Louise sa...

Säsongen börjar typ i november och då finns den vi vissa mataffärer och i asiatiskalivsmedelsbutiker.

Sara sa...

Smaken då, kan du göra ett försök att beskriva den ?

Louise sa...

Oj, vad svårt! Lite mindre besk än en grapefrukt, smaker mycket citrus men inte sur. Fast konsistensen är nog det bästa, väldigt köttig!

Jens sa...

Ah, limoncello! Använde du det? Nu är jag tillbaka!

Louise sa...

Japp jag använde limocello men det gjorde inte "Mat i vardagslag". kul att du äntligen är tillbaka!