fredag 30 mars 2007
torsdag 29 mars 2007
Ännu en bloggträffsrapport
onsdag 28 mars 2007
Svensk husman med smak av världen
Hur smakar då denna omtalade natto? Den bästa beskrivningen tycker jag är öl, det smakar lite jäst inte illa men ovanligt.
Natto middagen inleddes med en lite aptitretare. Natto serverat på klassiskt vis: Ris, natto, purjolök, senap, fisksås och soja. De var faktiskt inte äckligt alls, helt okey, ganska tråkigt i smaken. Det ända som jag hade lite svårt för var slemmigheten, det blev en obehaglig hinna i munnen.
Sen lagade vi raggmunk och fläsk (har aldrig gjort det förr, mycket gott!).
Vi tvivlade faktiskt på ragnatton, så vi sparade den till sista gräddningen. När natton värms upp utvecklas smakerna och intensifieras. Ragnatto är inte direkt min favorit rätt, testa gärna om det är din!
Ragnatto
1 slev raggmunkssmet (gärna med dinkelmjöl)
1 tsk natto
Smör till pannan
Grädda ragnatton, gyllenbrun i pannkakslagg. Servera med lingonsylt och bacon.
Men passa dig för att andedräkten efter är inte det bästa! Jag förstår inte hur de som äter denna rätt till frukost står ut!
För att fortsätta med det illaluktande mat temat så avrundade vi med varsin glasspinne, men inte med vilken glass på som helst! Nej, det var durian glass! Fast den smakade ganska tråkigt, inte så mycket men det var kul ändå!
*Ragnatto är raggmunk med natto, serveras med lingonsylt och bacon. Uttalet bör med fördel ske med viss italienskaccent.
måndag 26 mars 2007
Nu blir det jul nästa år också: Maria är bebådad!
Reginavåfflor 1 bränd och 2 bra
1 ½ dl vetekross
250 g keso
1 dl bovetemjöl
Salt
Blötlägg vetekrosset i ca 30 min, koka sedan upp det. Mixa det kokade vetet med keso, bovetemjöl och salt. Grädda i en smörad lagg.
De blir godare än de låter, inte så värst frasiga utan mer matiga.
Våfflor kikätsmjöl/bovetemjöl 6 laggar
2 dl kikärtsmjöl/bovetemjöl
1 ¾ dl vichyvatten, så kallt som du kan få det
1 ½ dl grädde
salt
Vispa grädden hårt. Blanda mjöl och vatten, vänd ner i grädden. Låt gärna stå i kylskåpet i 30 min. Grädda.
Potatisvåfflor 4 laggar
4 kokta potatisar
15 cm purjo
2 ägg
salt
Gegga ihop alla ingredienser med en visp, grädda. Mumsiga, men smakar mer potatisbulle än våffla, fast de har ju den rätta formen!
Så här gick det till
Till huvudrättsvåfflorna hade vi en groddsallad bestående av sju sorters groddar (Bovete, linfrö, sesamfrö, mungbönor, majs, vit quinoa, röd quinoa) och gräddfil.
Till efterrättsvåfflorna (som blev extremt frasiga) fanns det att välja på krusbärskompott med eukalyptushonung, rödavinbär, hallon mixade med mezeyougurt och så olika typer av socker och honung.
Det hela avrundades med en kopp illerkaffe.
Så här vacker blev spisen!
Lördagslunch: Blinier
Blinier är tjocka bovetepannkakor, som traditionellt sett äts med gräddfil, lök och rom, men man behöver ju inte alltid hålla på traditionerna.
Blinier 10 st
10 g jäst
2 ½ dl mjölk
1 ½ dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
¾ dl yougurt
1 ägg, delat i gula och vita
2 krm salt
Smör till gräddningen
Dag 1: Lös upp jästen i mjölken. Blanda i mjölsorterna, yougurt, salt och äggula. Låt stå över natten.
Dag 2: Vispa äggvitan hårt, vänd ner i smeten med hjälp av en slickepott. Grädda i stekpanna eller blinierjärn. De ska vara ca 10 cm i diameter. Häll smeten i pannan, vänd på bliniern när bubblorna på ovansidan spricker, grädda andra sidan tills den är gyllenbrun.
Till blinerna mixade jag en röra av keso, oliver och yougurt. Några hastigt uppkokade morötter och palsrenackor toppade med sesamolja hamnade också på.
fredag 23 mars 2007
Teorierna kring söndagens vårmiddag
Sedan min mormor flyttade ifrån sin gasspis för några år sen har jag inte ansett några våfflor tillräckligt frasiga för att äta. Min mormor har nämligen ett våffeljärn som man ställer direkt på lågan och man får fantastiska våfflor. Nu har en kär familjemedlem valt att flytta till en lägenhet med gasspis och min lycka är gjord, på söndag ska jag äta våfflor tills jag spyr (eller bara nästan).
Ok, nu skriver jag det som kanske kommer få mig att framstå som ett freek, men det bjuder jag på (jag är inte alltid så här knäpp, men det är ju vår…), risken att du inte kommer komma tillbaka till serendipisk mat tar jag också:
Meningen är att middagen ska bestå av våffla som grund till alla rätter. De ingredienserna som är tilltänkta till pålägg är groddar och ägg, de symboliserar befruktningen(vad kan vara bättre att äta till en vår middag än ny spirade groddar?). Efter att ha ätit dem ska vi gå nio varv runt bordet ett varv för varje månad som Jesus ligger i magen (Det här är ju pinsamt att skriva, men jag kan ju inte sluta nu. Sånt här är ganska vanligt att det händer i min familj, vi skapar nya konstiga egna riter). Sen efter det får man äta efterrättsvåfflor i obegränsad mängd!
Till de två våfflorna som kommer innan efterrättsvåfflorna kommer bovetemjöl respektive kikärtsmjöl att användas. Med de recepten återkommer jag på måndag. Men för att ni ska kunna äta våfflor i helgen så publicerar jag redan nu min mormors recept.
Frasvåfflor 6 laggar
4 dl grädde (jag tror faktiskt att det går utmärkt att göra dem med mellangrädde)
2 ¾ dl iskallt vatten (egentligen ska det vara snö, svårt att få tag på hemma hos mig och så är den ju inte lika ren som när receptet komponerades, men tänk på att det ska vara riktigt kallt vatten!)
3 ¼ dl mjöl
Smör till järnet
Socker att strö på
Blanda mjöl och vatten och se till så det inte klumpar sig. Vispa grädden och vänd ned den i mjöl och vattenblandningen. Medan du gräddar våfflorna så låt smeten stå i kylskåpet. Svalna på galler, eller ät direkt.
Jag ger dig friheten att helt själv bestämma vad du ska ha på dina våfflor, själv så tror jag att jag ska ha tina upp lite bär och ha på. Jag ser fram emot söndag!
torsdag 22 mars 2007
Peppar peppar
Så här gjorde jag:
Koka grön färsk peppar i 1 dl vinäger blandat med 1 dl vatten i en timme, se till så det inte kokar torrt. Jag lät även curryblad och ajwanfrö koka med och lite honung. Efter en timme var det rätt konsistens, när man biter så låter ett litet klick och sedan är de mjuka inuti och starka.
Vad ska man göra?
Dessutom har jag hört (i p3 min ständiga källa till information) att det räcker att exponera underarmen i solen i 15 min för att tillgodose hela dagens d-vitaminbehov, men mina källor behöver inte vara tillförlitliga.
Kombo: Cocos och mandel
Mandel och cocoskakor 11 st
100g mandel
1 dl florsocker
¾ tsk mortlad anis
1 ½ dl cocosgrädde
1 äggvita
Mal mandeln. Vispa äggvitan hårt. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan i cocosgrädden. Vänd i vitan. Klicka ut på plåt och grädda i 200º i 12 min.
Groddrapport
tisdag 20 mars 2007
Picklade tomater
Tomaterna är goda till och i det mesta både varma och kalla, men de tar lätt över så man ska gilla smaken. I helgen gjorde jag saras pålägg (men med vanlig grädde), med tre picklade tomater i blev det en fantastisk dipp, enligt säkra källor smakade det polen.
Dålig kombination
måndag 19 mars 2007
Oskar II
Det här receptet kommer från min mormor som jag förövrigt bakade tårtor med varje helg när jag var liten. Oskar II har en väldigt hög imponeringsgrad, för den ser väldigt komplicerad ut men den är inte krånglig att göra! Det kan dock vara bra att göra den en dag i förväg för att kunna låta den stå till sig.
Oskar II
Marängbotten:
4 äggvitor
1 1/2 dl socker
100 g mald sötmandel
Smörkrämen:
2 dl vispgrädde
1 dl socker
4 äggulor
50 g smör
Dekoren:
Ca 25-35 g rostade mandelflarn
Tårtform Ø 23 cm
Sätt ugnen på 200º. Vispa ägg vita och socker till hårt skum vänd ner den malda eller rivna mandeln. Häll i tårtformen. Grädda i 15 min.
Blanda grädde, socker, smör och äggulor i en tjockbottnad kastrull och sjud tills krämen tjocknar. Vispa regelbundet så att den inte bränner fast.
Låt svalna. Häll krämen över marängbotten.
Rosta den flagade mandeln försiktigt i varm stekpanna så mandeln blir förgylld utan att brännas. Låt mandeln svalna och strö den sedan över tårtan. Servera kall, ät och njut.
fredag 16 mars 2007
Sån är jag!
4 konstiga saker med mig:
1. Jag dansar, sen jag var 4 år. Det har alltid varit balett för hela slanten men nu har jag även börjat dansa barockdans. Det tycker jag faktiskt är ganska konstigt, men vansinnigt kul!
2. Jag älskar B-jäst-flingor och russin på yougurt.
3. Mitt drömsommarjobb är att sitta och prata i en liten stuga på Skansen
4. Jag och min bror brukar hitta på nya traditioner och sen låtsas att det är uråldriga, ett exempel är i julas när vi införde rödquinoasallad på julbordet för att hedra den bortglömda fjärde konungen som kom med röd quinoa till Jesus.
Och jag vill veta 3 (det minskar ju med en varje gång) konstiga saker om Husmodern (när hon kommer hem), olle&jonis (hoppas att det kan få deras blogg att vakna till liv!) och Jessika.
torsdag 15 mars 2007
Förberedelser inför Marie beb.
Från vänster till höger:
Bovete, råris, bondbönor, ruccolafrön, linfrö, rödbetsfrön, majs, mungbönor, sesamfrön
Uppföljning: Redan idag(dagen efter igår) så har både bovete, mungbönorna och ruccolafröna fått små groddar! Dessutom blötlade jag quinoa och de började gro på 8 timmar!
Vilken middag!
onsdag 14 mars 2007
Födelsedag
Det som var bäst med middagen enligt mig var surkålen, efter att ha gjort lite som Gitto sagt så fick jag mig mitt livs bästa surkål! Jag säger bara honung!
Vårkänslor
Mera kakor!
Apelsin- och chokladkakor 12 st
1 ½ dl havreflingor
1 dl vetemjöl
½ råsocker
5 st kanderade apelsiner
20 g choklad
75 g smör, rumstepererat
1 ägg
Skär apelsinerna i småbitar, hacka chokladen. Blanda alla torra ingredienser med varandra lägg sedan i det osmälta smöret och kläck i ägget, vispa sedan ihop det hela med elvisp. Gör små bollar, lägg på plåten och tryck ut dem lite. Grädda i 10 min i 200º.
tisdag 13 mars 2007
Cocovaja
Dessvärre har jag inte smakat mackorna än för jag kan inte låta bli att ha med mig matlåda…
måndag 12 mars 2007
En helg i Jönköping
Jag har gett ketchup en chans! Jag har aldrig gillat den sötsliskiga tomatröran det kan nog bero på att jag inte är uppfödd på den som många andra, den har aldrig ingått i familjens basskafferi. När min kompis sa att hon blandade kycklig med ketchup och soja (och lite annat) till vår middag kände jag mig väldigt storsint när jag inte sa ett knyst om att jag inte gillar den röda geggan. Jag provsmakade lite och det var klibbigt och kladdigt och gott! Fast jag tänker trots allt inte köpa mig någon ketchup jag låtsas istället att jag kan göra egen!
Jag har också lärt mig att pomelo är bra färdkost. Den är ju lite pysslig att skala så det håller ju en sysselsatt och sen så är den inte så kladdig. För övrigt var det en blodpomelo som vi åt, den var god men vanlig pomelo (det verkar som att den ibland kallas för honungspomelo) är ju helt klart godare (den smakar mer plommon. Precis nu kom min kollega med veckans fruktkorg och den innehåller faktiskt plommon!).
En glad överraskning var att det fanns en fin marknad i Jönköping där man bland annat kunde hitta tyska delikatesskorvar! Grattis alla Jönköpingsbor!
fredag 9 mars 2007
För det lilla köket (med mikro)
Hej!
Jag har fråga till dig som bloggar om matlagning... Kan man baka -- bröd, kakor och så -- i mikrovågsugn? Och hur gör man? vänlig hälsning -A.R.Yngve
Och eftersom jag tycker väldigt mycket om min nya roll som kakexpert och tar den väldigt seriös, så kommer här ett svar:
Mikromat, det har jag aldrig prövat (så att jag kallar mig expert kanske är lite att ta i). Jag gillar spis och ugn, men klart man måste pröva! (dessutom är det ju ett väldigt slöseri att ha en stor klumpig maskin stående i köket som bara används för mjölkuppvärmning och smörsmältning)
Jag har gjort lite efterforskningar och hittat Puck Janssons bok Mat i mikrovågsugn (1987). Det är ingen bok som jag vill rekommendera men man kan se den som inspiration.
Den är ganska underhållande, så jag måste citera ett recept under rubriken Varma drycker:
Det går utmärkt att värma drycker i mikrovågsugnen. Och tänk vad det är gott med något varmt att dricka efter en vinterpromenad eller när man känner förkylningen komma krypande! Ja, till och med en kylig sommarkväll kan det smaka gott med en varm dryck, t ex varm saft eller honungsvatten, bryggt kaffe eller te.
Sätt in en kopp på
FULL EFFEKT
1 MINUT
Är det inte underbart att en kokbok beskriver hur man värmer upp kallt kaffe!
Jag tror inte att det är så sunt att följa Pucks recept slaviskt för till 2 portioner äppelkaka ska man enligt receptet ha 100 g smör och 12 st digestivekex, jag är inte den som är rädd för fett men det här tycker jag verkar vara lite att ta i. Mitt recept är mycket sundare, följ det istället!
Mikrosmulpaj 1 port
1 msk smör
¾ dl kaksmulor, från en grövre kaka (Tro inte att jag har slängt de misslyckade kakorna, här var de perfekta)
4 msk lemoncurd (jag gjorde egen, mycket enklare än vad jag tidigare trott. Tack Ragazze för receptet)
Smält smöret. Smula sönder kakor och lägg hälften av smulorna i botten på en form (som tål att mikras). Jag gjorde i portionsformar men man kan ju även göra en stor form. Klicka lemon curden ovan på och täck sedan med ytterliggare ett lager av kaksmulor. Häll över smöret (knapp att det behövs, du kan strunta i det!) och mikra i 1 min. Ha inte för bråttom nu som jag hade (har fortfarande brännskador i gommen) utan LÅT DEN SVALNA! Pudra på lite florsocker
Mumsig blev det, jag ska göra fler söta försök i mikron!
Bliden ser kanske inte jätte lockande ut men det smaka bra
Uppdatering: Om man inte vill använda kaksmulor så kan man byta ut det mot havregryn, det blir också gott!
torsdag 8 mars 2007
Purjo på språng
Vad gjorde jag med purjolöken då? Jo, jag försökte göra en låda, med skinka och ägg, men det blev lite som scrambeld eggs, med purjo och skinka. Inte som jag hade tänkt men ändå gott, så serendipiskt! Missa inte att göra det super goda tillbehöret med morot och palsternacka (väldigt inspirerat av Lisa).
Liten Lök Låda 1 port + lunch
1 purjolök
200 g skinka på bit
2 ägg
1 dl mjölk
Salt
Peppar
Ost
Skär pujolöken och skinkan i en form som du gillar, jag gjorde purjon till ringar och skar skinkan i kuber. Lägg dina fint skivade saker i en ungsfastform. Blanda ägg och mjölk i en skål och häll i formen, nu kan man även om man vill riva över lite ost. Säll in i en ugn som är 200° varm och låt den stå i 30 min (eller tills purjon är mjuk). Rör om efter halva tiden.
Till detta är det jätte gott att steka tunt skivad morot och palsternacka, när det fått lite färg häll över koncentrerad juice (calamansi-saft är givetvis det bästa!) som får ånga bort, salta, peppra. Mums!
onsdag 7 mars 2007
Kakor till K och alla andra
De här kakorna var i alla fall kul att göra för de låter! När man öppnar ugnen och tar ut kakorna så luktar det starkt av citron och så låter de som att det regnar, jag trodde helt plötsligt att jag stod i en busskur och att det spöregna!
Konsistensen är grov och känns matig. Smaken är en bra blandning av citron, socker och bovete.
Grova citron- och havrekakor
100 g smör
1 dl socker
1 ½ dl havregryn
½ dl bovetemjöl
½ dl vetemjöl
Det gula på citronskalet
1 ägg
Värm ugnen till 180°. Vispa med elvisp ihop smör socker havregryn, bovetemjöl, vetemjöl och citronrivet. När det ser grynigt ut knäcker du i ägget och vispar lite till. Forma smeten till små bollar och platta ut, men de ska vara ganska tjocka typ 6-7 mm. Grädda i ca 10 minuter. Titta gärna på dem när de är i ugnen för de bubblar kul!
tisdag 6 mars 2007
Tomatsåsens storhet
Tomatsås
1 rödlök
1 tsk kryddblandning* eller 2 tsk fänkålsfrön
1 msk tomatpuré
2 burkar tomater (mina favoriter är änglamarks hela)
1 äpple i tärningar
2 stora eller tre små vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
salt
Hacka löken och fräs hastigt i olivolja tillsammans med kryddblandningen och tomatpurén. Häll i tomaterna och äppelbitarna i kastrullen klicka även i senapen och salta, låt puttra under lock så länge som du orkar vänta (Jag sätter nog en övre gräns vid 2 timmar), jag orkade vänta i en timme. Sen orkade jag inte vänta en sekund till utan åt barbariskt direkt ur kastrullen stående vid spisen.
* Kryddblandingen har jag köpt i Barcelona men det kan inte vara svårt att göra själv. Blandning innehåller: fänkålsfrö, spiskummin, svart senapsfrö, svart sesamfrö(tror det i alla fall) och små gula frön som ser ut som minigroddar när de kokat länge. Blandningen luktar lite som curry.
Jag faller längre och längre ner i kakträsket
måndag 5 mars 2007
Det stora tryffeläventyret puttrar på
Barock och kakor
Det är först detta år som jag börjat göra så mycket småkakor. Innan har det mest bakats tårtor och mjuka kakor i mitt hem, men efter att jag fick en småkakskokbok så har jag blivit så inspirerad och upptäckt hur enkelt det är. När jag kom hem i lördags kväll var jag verkligen sugen på något surt. Så jag bakade mig några kakor. Smeten blev jättegod och de gräddade kakorna blev sura, små och mycket delikata! Men vaniljen smakar inte så värst mycket det är nog egentligen bättre med vaniljsocker. Tyvärr ville inte kakorna fastna på bild så du får istället använda din fantasi!
Små kakor sura ca 30 st (fast jag åt en del deg)
100 g smör
1 rågad dl florsocker
2 dl vetemjöl
2 msk citronsaft
skal från en citron
½ vaniljstång
Riv av skalet på citronen och pressa sedan ur saften. Sjud citronsaften tillsammans med en skårad vaniljstång, låt sedan svalna. (Eller så struntar du i det och tar vaniljsocker istället, lite enklare)
Blanda smöret med socker, mjöl och citronskal och rör tills det blir smuligt, häll då i citron- och vaniljblandningen. Rör vidare till en fast massa, forma till en korv och stoppa in i frysen i en halvtimme.
Skär 2-3 mm tjocka skivor av korven och grädda i 175º i ca 7 min.
fredag 2 mars 2007
Päronkompott
torsdag 1 mars 2007
Tryffelskola
Bovete från japan
Jag och tofu har aldrig varit särskilt goda vänner, men i förra veckan bestämde jag mig för att ge den ett nytt försök (en anledning till detta är att jag har läst Saras recept och det har låtit gott). Här kommer försöket som faktiskt blev väldigt lyckat med hjälp av den lilla shoppingturen på söder!
Soba nudlar med tofu
Fast Tofu (100 g/port)
Hoisinsås
Sesamolja
Misu
Morot
Palsternacka
Soba nudlar (Bovete nudlar, jag blev helt till mig när jag såg dem i affären!)
Yamasa Zarusoba sås
Dela tofun i kuber och häll över hoisinsås, sesamolja och misu, låt stå i 20 min.
Skär morot och palsternacka i tunna stavar(inte så tjocka som på bliden). Kasta i grönsakerna i en wookpanna låt de mjukna något, lägg då i den marinerade tofun.
Koka nudlarna häll av vattnet och häll istället på Yamasa Zarusoba såsen.
Jag toppade med ett berg av koriander, mest för att all mat ser roligare ut med grönt uppe på!