tisdag 20 februari 2007

Umamichock


I mitten på januari fick jag tre påsar med för mig då okänt innehåll. Den första påsens innehåll såg ut som små röda russin. Den andra påsen såg ut som tunt skivade träbitar* och i den tredje påsen fanns något som skulle kunna vara en mjuk torkad rot eller stam**. Dessa tre spännande ingredienser skulle man koka te eller soppa på enligt försäljaren i China Town. Samma vecka som jag fick dessa för mig mystiska torra saker utlyste Lisa en matnördstävling om just dessa röda russin. Det visade sig då att det var kinesiskt bocktörne/wolfberries/goji-bär.
Jag har varit väldigt sparsam med mina kinesiska bocktörnen det enda jag gjort med dem fram till i helgen är att wooka dem med mini pak choi som en varm förrättssallad det blev jätte gott (Ett tips som jag tror kom från Lager).
Men så i helgen gjorde jag äntligen teet med de tre ingredienserna och det var väldigt speciellt! Smakade lite som buljong och misu blandat man skulle nog kunna kalla det för umamikoncentrat! Tyvärr hällde min kära mor ut det för hon tycket att det var så äckligt. Jag tror att det annars är perfekt i såser och grytor istället för buljong. Jag ska pröva detta snart!

*Jag har sett dessa träskivor i en asiatiskaffär, men såklart glömt vad de hette! Ska ta reda på det igen. Uppdaterat: Efter vissa efterforskningar har jag tagit reda på att den heter Buck Kee och ska vara en ört, men det måste var en stam från en ört för det är en träbit.

**Det här har jag ingen aning om vad det är för något, tyvärr!

11 kommentarer:

Jens sa...

Om det är kinesiska tecken på påsarna så ta kort och skicka till mig så kan jag försöka tyda!

Louise sa...

tyvärr måste det var köpt i lösvikt eller nåt, för det är bara vanliga transparenta plastpåsar, men jag kan ta kort på örten(?), du kanske känner igen den.
det här kanske kan ersätta vegeta?

Jens sa...

Tja, skicka den så ska jag göra mitt bästa.

Louise sa...

den kommer upp på bloggen i morgon så du får ge dig till tåls!

Jens sa...

Ojoj, har ingen aning vad det där kan vara. Ser fint ut dock, prova och släng i det när du gör nudelsoppa. Mathimlen och Mat och blommor brukar ju har bara koll annars när det gäller asiatiska grejer

Louise sa...

Det ska jag vekligen göra, för det var faktiskt inget vedare gott te.

Jessika sa...

Jag ska lura lite på det. Min första impuls var galangalrot men det ser mycket olikt den torkade varianten ut.

Louise sa...

Snällt att du vill hjälpa till!
Den är inte heltorr, utan man kan böja lite på den, det kanske hjälper att veta vid identifiering.

Jessika sa...

Jag grunnar fortfarande. Har kommit till slutsatsen att den förmodligen tillhör familjen ingefärsväxter och att det är fråga om en rot. Ingefärsväxter växer med s.k. rhizomer, typ rötter som fortplantar sig genom jorder. Galangal tillhör samma familj. Ett tag trodde jag att det var vit gurkmeja (zedoary) men sedan gick jag vilse i de botaniska beskrivningarna igen. Jag har inget emot letandet dock. Tycker sånt här är kul, hur konstigt det än kan låta ;).

Louise sa...

Tack för hjälpen! Så det är alltså en ingefärsväxt, jag tror att jag ska kalla den för vit gurkmeja det är lätt att komma ihåg!
Men att det finns vit gurkmeja i torkadform är väl lite konstigt, jag trodde att torkad gurkmejas enda funktion var att färga maten för den smakar ju inte mycket. Smakar vit gurkmeja mer än gul, för vad är annars den vita gukmejans fuktion?

Anonym sa...

Dom ar Chinesisk medicinal kryddor. Inte farlig. Bra for blod och lever och ogonen.