tisdag 23 december 2008

Jakten på den försvunna jultårtan

Nu är det återigen dags att må lite dåligt över att jag för tre år sedan slarvade bort ett recept. Men jag har ju hela livet på mig att försöka lyckas omskapa receptet, så jag tar det med ro och tycker faktiskt att det är mycket kul!

Förra året i Kanske rätt jultårta del 1 vet jag inte riktigt vad jag höll på med jag missade helt att ha i smör i kakan, mycket märkligt!

Kanske rätt jultårta del 2

100 g mandel
100 g hasselnötter
1,5 dl mjöl
1 tsk kanel
½ tsk bakpulver
2 dl socker
100 g mörk choklad
3 ägg
50 g smält smör
1 dl tunn grädde

Mal mandeln och hasselnötterna blanda dem med mjölet, kanelen, bakpulvret och sockret. Hacka chokladen grovt, så det blir bitar av chokad i den färdiga kakan. Rör ned äggen, grädden och sockret i de torra varorna. Smörj och bröa en form med hål i mitten. Grädda i 175º i 40-45 min. Kakan kan gärna stå till sig i någon dag.

Värt att notera till nästa år är att det kanske är lönt att vispa vitan för sig och vända ned dem i smeten.

måndag 8 december 2008

Bland Ekorrar och Kackerlackor

I helgen jobbade jag på en restaurang i Stockholm, jag tror inte ni vill veta vilken. Jag hade just tagit en tallrik i handen som jag skulle lägga 12 köttbullar, 5 potatiar, gräddsås och lingon på när jag ser att det sitter en ca 1 cm liten kackerlacka på kanten av tallriken. Jag blev helt paff och sprang ut i disken och dödade den. När jag nu i efterhand tänker tillbaka så tror jag att i all förvirring så tog jag med mig samma tallrik ut igen för att på den lägga upp 12 köttbullar, 5 potatisar, gräddsås och lingon…