tisdag 19 oktober 2010

tag tamand till tarmen!

Helt plötsligt fanns två ankfiléer till mitt förfogande vid tillredningen av gårdagens middag. Vilken lycka! Hela dagen gick jag och funderade på vad som skulle hända med de små bröstbitarna. Efter noga jämförande av recept landade det slutligen i en svartvinbärsvariant från min franska kokbok Ripailles. Resultatet blev perfekt! Rotsellerimoset passade väldigt bra till och var suveränt gott, något som jag kommer att göra ofta.

Svartvinbärsanka 2 pers

2 ankfiléer

Sås:

3 dl rött vin

1 scharlottenlök

1 dl crème de cassis

1 msk svartvinbärssylt

40 g smör

Sellerimos:

1 rotselleri

75 g smör

Sås:

Koka vinet och den finhackade löken låt vätskan reducera till hälften. Tillsätt Creme de Cassis och svartvinbärssylt och låt reducera ytterligare. Till sist rör du i smöret.

Sellerimos:

Skär kuber av sellerin och koka i saltat vatten tills de är mjuka. Mixa sedan sönder kuberna antingen med visp eller i mixer. Låt smöret smälta genom att du rör in det i moset.

Ankan:

I skinnet på filéerna skär du ett rutmönster. Stek sedan på låg värme i 10 minuter på skinnsidan och vänd sedan och stek ytterligare 5 minuter på den andra sidan. Det behövs inget extra fett i pannan.

Inga kommentarer: