måndag 6 augusti 2007

Dietpajer för den hysteriske



Jag gjorde en paj i helgen, en dessertpaj alltså. Den var intressant, dvs. ganska svår flörtad men god efter lite invänjning. Samtidigt som jag tog första tuggan kom jag på att den inte innehöll något extra fett (det är ju fett i mandlar men jag menar typ smör eller så). Det kan man ju tycka vad man vill om jag vet att vissa kring bordet tyckte det var bra andra var nog lite besvikna (där ibland jag själv!). Det tål dock att sägas att den ändå var god för att vara fettfri!

Bär- eller fruktpaj med mandel

200 g sötmandel
3 äggvitor
1 dl florsocker
½ dl mjöl
2 dl havregryn


Mal mandeln. Vispa äggvitorna tills de blir ett mycket fast skum. Blanda mandeln med florsockret och sedan med äggvitan, det blir en ganska klibbig mandelmassa (tycker du om köpt mandelmassa så kan du använda det istället men ha då i lite mindre mjöl för jag tror att den köpta är lite fastare i konsistensen). Använd för enkelhetens skull nu händerna och krama i mjöl och havregrynen. Fyll botten på en pajform med bär/frukt och täck med massan grädda i ugnen (200º) till mandelkrämen har fått lite finare färg.

Vill du köra ännu mer hardcore GI och tycker att det är kul att verkligen söka efter den nästan obefintliga sötman i munnen (ja, det finns sådana människor som tycker det är kul!) så kan du göra denna kaka som är båda socker- och spannmålsfri!



Socker- och spannmålsfri kaka för den vågade 2 port

50 g mandel
1 äggvita
bär/frukt (söta)

Mal mandeln. Vispa ägget mycket hårt. Blanda ägg och mandel tills konsistensen är fast men lite kladdig, ha inte i all äggvita på samma gång utan ta lite i taget och iakttag konsistensen. Lägg bär eller frukt i botten på en liten pajform eller i en portionsskål och täck över med mandelmassan. Grädda i 200º tills massan får en fin ljusbrun ton.

7 kommentarer:

Jessica sa...

Var det för att du glömde eller bara för att det föll dig så? Att ha i smör/matfett alltså?

Louise sa...

Jag tänkte inte på det överhuvudtaget, konsistensen var bra ändå. Jag kom först att tänka på det när jag satt och skulle ta första tuggan så det var väl både och. Fast kakan för den vågade var genomtänkt, jag tycker så synd om såna som aldrig äter kakor så jag anpassade mig så att alla fick äta nåt till kaffet!

Jens sa...

Louise! Du börjar inte halka ner i GI-träsket va??

Louise sa...

Det skulle aldirg fall mig in! Men man måste ju acceptera andra.

Evaldsdottir är Anna sa...

"Socker- och spannmålsfri kaka för den vågade" ska jag göra till min svärmor. Hon kan inte äta något socker och håller sig till begränsade mängder spannmål på grubnd av sin candida. Så den borde passa henne perfekt.

Louise sa...

Om du på minner henne om att hon ska tugga ordentligt så blir det lite sött nästa efter ett tag:)

Evaldsdottir är Anna sa...

*skrattar* för den som aldrig äter något sött så räcker det med det söta som finns i bären. Om svärmor blir sötsugen så kan hon enkelt stilla begäret med en morot. Tänk om det var så enkelt för alla.