tisdag 9 oktober 2007

Valnötter och kladd


Det kanske verkar som att jag inte lagar någon mat, men det är inte sant. Jag har bara lite för lite tid för att hinna lägga upp dem, tyvärr!
Idag blev jag väldigt glad för jag hittade en valnötsträdallé! Alla nötter hade trillat av de stora träden så det var bara att plocka från marken, det fanns verkligen mängder. Ska tillbaka om några dar så jag får ett ordentlige lager. Men jag undrar ska man torka dem med eller utan det gröna skalet? Någon som vet? Hur gör man med mandlar?

Många frågor! Som belöning (för att jag kan ställa frågor) får ni en smarrig macka.

Kladdig och god macka

1 morot
1,5 tsk fransk senap
2 msk yoghurt
lite olivolja
salt, peppar

Riv moroten på grova delen av rivjärnet. Fräs moroten i lite olja i en kastrull, när den mjuknat något tag den från värmen. Klicka i senap och yoghurt och rör runt. Salta och peppra så mycket som du känner för. Ät och kladda ner dig!

7 kommentarer:

K sa...

Här står det att nötterna efter skörd ska ligga och torka "helst till en bra bit efter nyår". För att kunna torka bra måste de nog skalas. Man blir svart om händerna minns jag.

Sara sa...

Jag försökte skriva en kommentar, men det verkade inte funka. Jag testar igen, roligt att du är tillbaka :)

Louise sa...

K: Tack, de får ligga i fönstret och vänta på bättre tider då! Fast ska jag verkligen skala dem, de är jätte vassa och otäcka under det gröna skalet! Jag skalade en del igår och slogsönder dem med en hammare, idag ser mina fingrar ut om en kedjerökande-trädgårdsmästares, det känns bra ser ut som jag har arbetat i myllan!

Sara: Tack, hoppas köksbygget går bra!

Anonym sa...

Hej och tack för den kladdiga morotsmojan till mackan! Ett ypperligt alternativ för en gammal viktväktare som älskar smarriga pålägg och vill kunna glufsa i sig MYCKET. Med mild lättyogurth och en liten dusch från oljespraykannan i teflonkastrullen kan man goffla på bra mycket på mackan utan att det kostar några extra points!

Kul att du håller igång, Dossan! En vacker dag ska vi ha den där krogen i Sutarve, eller hur?
Kram från din och din moders matlagarkompis från gotlandssomrarna,
Eva C

Husmodern sa...

Åh, ser gott ut! jag minns ett amerikanskt fik i Paris, på den tiden jag bodde där, som serverade liknande morotsröra och varmrökt lax i ett pitabröd. Det var supergott!

Louise sa...

Eva: Så kul att du hittat hitoch gillar det! Ja det måste bli nåt på Sutarve, dat är bara neonskylten so saknas!

Husmodern: Det låter spännande!

Anonym sa...

Jag sparar redan till neonskylten Louise! För övrigt kan jag tipsa om att det är väldigt gott att blanda bulgur och råa/frysta lingon. Passar till mustiga, kryddiga grytor gärna med svamp. Goda vänner som bott i Egypten säger att lingonen funkar som orientens granatäppelfrön. Gott var det, i alla fall. Kram från Eva C