torsdag 3 maj 2007

Myskmadra


Den har en tendens att ta över, sprider ut sig som ett täcke i kryddlandet. Trots det har jag aldrig förstått varför den hör hemma där, i kryddlandet. Har aldrig använt den i mat, den har nog mest stått där under libbstickan för att den har haft ganska söta vita blommor. Men nu har jag kommit på bättre tankar och utforskat myskmadran och den har ju faktiskt ett klassiskt användningsområde. I tyskt majvin!
Det är lätt att göra och gott det tog mig dock några övningsomgångar för att känna myskmadra smaken.


Majvin

1 flaska tyskt Rehnvin. Jag använde Gräsö, ful flaska men gott vin!
2 dl löst packad myskmadra

Låt stå och dra i drygt en timme.

Tydligen kan myskmadra vara giftigt i stora mängder, man kan få huvudvärk av för mycket men det kan man ju få av allt vin! Jag har inte känt av något trots att jag druckit det i majvin i flera dar, tror att giftigheten är överdriven (jag väntar på kvällspressens rubrik ”Så blir du fri från huvudverken - sluta ät myskmadra -”). Men om man vill minimera risken för huvudvärk men ändå vill ha sin dos med myskmadra så kan man göra ett alkoholfritt alternativ. Då kan jag verkligen rekommendera kombinationen flädersaft och myskmadra, de passar väldigt bra ihop!

Om man kommer till ett engelsktspråkigtland och vill ha tag på myskmadra kan det vara bra att veta att det då heter Woodruff!

Uppdaterar snart med lite bilder.

5 kommentarer:

K sa...

Kul, det måste jag pröva. Vi har en planta från förra året som överlevt. Den har inte börjat breda ut sig än, vilket den gärna får göra. Myskmadran luktar ju så gott när det har regnat.

Jens sa...

Vad smakar det då? Ska bli spännande att få min kruka!

Louise sa...

Mysk kanske?

Annica sa...

Hej! Du ger mig en massa bra inspiration till att gå ut och plocka in ogräset i köket! Myskmadran är ju förstås inget ogräs, men jag läste att man på restaurang Leijontornet i Stockholm har den i glass, det kanske skulle kunna vara något att testa?

Louise sa...

Jag tycker verkligen att du ska gå ut och plocka! Du har ju dessutom ramslök, det har inte jag :(

Jag läste också om Leijontornet och då återupptäckte jag myskmadran! Om jag bara hade haft en glassmaskin... nu får jag hålla tillgodo med majvin! Myskmadra är ju nästan som ogräs, eller det sprider sig ju snabbt i alla fall!