onsdag 9 maj 2007

Överflöd av äpplen!

I utbyte mot att jag bakade en äppelpaj till mina kollegor fick jag en väldig massa äpplen med mig hem i fredags, närmare bestämt 20 stycken! Pajdegen är svårarbetad men blir mycket spröd och god.

Äppelsinpaj

1 ägg
2 dl mjöl
½ dl socker
150 g margarin (Jag tycker att margarinet passar mycket bättre än smör i paj, degen blir sprödare)

7 äpplen
½ sats apelsinsås

Kör ägg, mjöl, socker och margarin i en matberedare (eller kladda med fingrarna om du heller vill det!). Lägg degen i plastfolie och forma till en korv, låt vila i 30 min i frysen. Undertiden skalar och klyftar du äpplena. Tryck ut 2/3 av degen i en tårtform Ø23 cm och grädda i 200° i 10 min ta ut och fyll skalet med äppelklyftorna och häll över apelsinsåsen. Tag nu resten av degen och försök att göra ett vackert mönster på toppen (det är inte så lätt för degen gillar fingrar lite för mycket, men gott blir det i alla fall). Grädda tills den får färg tar ca 15 min. Det kommer inte bli den vackraste pajen du ätit men god blir den! Nu återstår bara frågan vad ska jag göra med de övriga 13 äpplena?

4 kommentarer:

Husmodern sa...

Mycket intressant! En matlagare som föredrar margarin istället för smör i bakverk!

Louise sa...

Ja tycker faktiskt att margarinet är lite förtryckt här i matbloggsvärlden! Just i paj så tycker jag verkligen att det är bättre, mycket sprödare. Fast annars så använder jag bara smör för det är mycket godare att slicka skålarna då!

K sa...

Ursäkta men är det inte något som saknas i ditt recept?
Och en ½ sats?

Louise sa...

OJ, oj det låter inte så gott faktiskt:) var tog all text vägen! Ska rätta till det!