måndag 7 maj 2007

Möraste kycklingen i stan

Lördagen var ett ända långt matlagningsinferno. Hade en kyckling som jag var tvungen att ta reda på. Dags var det också att använda lergrytan efter att den stått bortglömd i skåpet i säkert tio år.
Om man lagar kycklingen på det här sättet tror jag inte att man kan få en torr kyckling. Det tar ju ganska lång tid men det är värt det för den blir extremt mör, köttet trillar av benen. Det ända felet jag gjorde var att jag fyllde grytan lite för full så efter drygt en timme började det läcka (tur att jag alltid har aluminiumfolie i botten på ugnen!) så jag var tvungen att ta ut lite vätska men det blev gott ändå!

En lite för full gryta


Kyckling i lergryta

1 kyckling
½ aubergin
½ squash
1 vitlök (jag använde solo, så praktiskt!)
En liten bit riven ingefära
1 purjolök
1 dl öl
Några timjankvistar
2 burkar tomater (men egentligen räcker antagligen 1 ½ burk om man inte vill att det ska svämma över)
Salt och peppar

Lägg grytan i vatten i 30 min (hoppa inte över detta moment!). Skär auberginen och squashen i lagom stora bitar, skiva vitlöken och hacka purjon. Lägg i kycklingen i grytan tillsammans med grönsakerna och kryddorna häll över ölen och tomaterna. Lägg på locket och stoppa in i ugnen i 150° i 2 ½ timme (jag hade en fryst kyckling så för en färsk är antagligen lite kortare). I efterhand har jag läst att man inte ska ställa in den i en varm ugn, men min gryta blev väldigt bra i alla fall.

6 kommentarer:

Anne sa...

Fryst kyckling, inte tinad? SÅ bekvämt om det funkar.

Louise sa...

Inte helt tinad, inte helt fryst. Den fick gå några minuter i micron men den var fortfarande fryst.

Husmodern sa...

Jag använder min lergryta ganska ofta och struntar också i att ställa den i en kall ugn. Jag har dessutom gasugn, så det går ganska fort med värmen i alla fall. Det funkar om man låter den ligga i blöt i ett par timmar! 30 minuter låter lite lite.. Du hade nog tur att den sprack!

Louise sa...

Oj då, men om den ska ligga i ett par timmar då får man ju aldrig äta! Fast jag läste någonstans att en kvart räckte, nu är det många bud...

Jens sa...

Det verkar mumsigt! Men ser inte kycklingen lite rå ut? Du vet väl att det är onyttigt med rå kyckling??? :)

Louise sa...

Jaha jag undrade varför jag mått så dåligt de senaste dagarna :)