fredag 20 juli 2007

Fisk och hallon


Jag måste avbryta denna bloggsemester med kanske världens godaste potatis- och fisksallad. Den uppkom eftersom jag igår fick sju stycken nyfångade flundror, jag gillar verkligen att bli överöst med fisk och det händer mig bara oftare och oftare, underbart!
Förutom att tillaga fisk har jag ett torka-hallon-projekt eftersom jag just nu bor vid ett mycket stort hallonsnår och jag tror att om 50 personer plockade hallon här i en 3 dagar skulle de kanske ta slut men nu när det bara är jag och en gammal tant som plockar så känns det oändliga mängder med hallon! Så förutom att äta minst en halv liter om dagen så torkar jag dem, just nu i ugnen. Egentligen skulle jag vilja torka dem ute men har inte kommit på någon bra konstruktion för det hela, jag klurar på det!

Kanske världensgodaste potatis- och fisksallad 2 port

4 flundror
5 potatisar
5 cornichoner (har jag stavat rätt, jag menar inlagda minigurkor!)

Dressing:
1 äggula
1 tsk citron
2/3 dl olivolja
salt

Koka potatisen (gör inte som jag och torrkoka dem till de bränner fast i botten, blir onödigt jobbig disk!), låt svalna. Klipp bort fenor och huvud, samt ta ur innanmätet ur flundrorna. Skölj och torka fisken innan du steker den med salt och peppar på ganska högvärme, ca 4 min på varje sida. Rensa fisken och lägg åt sidan.
Pressa citronsaften över äggulan, häll på en tredjedel av oljan vispa tills oljan och ägget blir krämigt, häll då på ytterligare en tredje del av oljan, vispa det ännu lite krämigare , häll på den sista skvätten olja och vispa tills du får ett riktigt krämigt resultat. För den som inte vet är detta alltså en majonnäs, och det är inte alls jobbigt att göra men väldigt mycket godare än den man köper i affären (fast egentligen ska det inte vara olivolja i utan någon mer neutral olja).
Skär potatisen i din favorit form, jag tycker mycket om klyftformen, lägg den sedan i en skål tillsammans med fisken som du fördelar i lagom stora bitar med händerna. Skär ner cornichonerna och häll över dressingen, blanda. Låt stå och dra i minst 15 min. ÄT!

7 kommentarer:

K sa...

Jag måste erkänna att jag är så oerfaren att jag aldrig har ätit en potatis- och fisksallad, men din låter intressant. Jag skulle nog behöva tydligare flundrerensningsinstruktioner för att klara den.

Kan fisk och hallon någonsin mötas?

Louise sa...

Det hade inte jag heller förut, men det var väldigt gott!
Flundra rensning var lätt, man klipper bort fenor och huvud och den drar man ut alla inälvor.
Vi får pröva hallon och fisk det kanske inte är gott men i varje fall intressant!

Louise sa...

Förresten kom jag på att rensningen som jag beskriver ovan är ju innan man steker den, efter man stekt den så tar man bara låss skinnet och benen och behåller det fina köttet!

K sa...

Nu vet jag allt om flundrarensning efter att ha sett Julia Childs avsnitt i ämnet i The French Chef.

Louise sa...

Oj det låter spännande!

mardin sa...

Vill tipsa om www.svenskfisksoppa.se, en webb med just fisksopperecept där bästa receptet vinner fina priser!


Varför inte lägga upp dina recept även där? Jag lovar att rösta på dig!

Mvh
Mardin

Louise sa...

Det hade jag gärna gjort om det hade varit en fisksoppa men nu råkar det ju faktiskt vara en fisk och potatissallad!
Oj vad jag längtar till sommaren när jag såg den här bilden!