torsdag 5 juli 2007

Gräs minskar huvudvärk

Älggräs är Treos föregångare. Den innehåller nämligen acetylsalicylsyra. Älggrässaft borde därför ses som en förtäckt huvudverkstablett, jag vet dock inte ifall det funkar för att min saft är inte klar förr än imorgon. Receptet är samma som jag brukar göra flädersaft av men då brukar jag göra lite större sats. När saften är klar är det enklast att förvara den i frysen, när man sen vill ha är det bara att gräva med en sked och så behövs inga isbitar.
Återkommer med smaktest imorgon!

Älggrässaft

20 blomklasar älggräs
1 kg socker
1 citron
30 g citronsyra
1 l vatten

Koka vattnet och häll det över de övriga ingredienserna. Rör om, låt stå svalt (med lock på) i fem dagar. Rör om några gånger under de fem dagarna.

Imorgon: Smaktest: Väldigt sött, vill man att älggräset ska ha en mer framträdande roll i saften bör man skära ned på sockret. Frågan är bara ifall man vill att älggräset ska ha en mer framträdande roll. Om man vill vara elak (vilket man ju ibland vill!) så kan man säga att saftens smak har något gemensamt med alvedon brustablett, fast något godare. För att göra en liten sommartrendspaning så kan jag med ganska stor säkerhet slå fast att älggrässaft inte kommer att blir årets fluga.

5 kommentarer:

Jessika sa...

Jag är allergisk mot acetylsalicylsyra... Ska alltså hålla mig borta från schnaps på gullvivor och älggrässaft ;). Hade varit kul att prova och det föll mig faktiskt inte in att de kunde innehålla ämnet.

Louise sa...

Min mamma är också allergisk mot det. Jag vet i och för sig inte hur starkt det är i saften. En kemist lovade mig igår att göra ett test och se efter hur mycket acetylsalicylsyra den innehöll, vi får se om det blir av...

Kinna sa...

Eftersom jag vet att älggräs går att äta tog jag lite i munnen för att smaka, men det var inget vidare. Ska bli kul att höra hur din saft blir. Ha en skön sommar!

Louise sa...

Kinna smaktestet är nu utlagt som Imorgon:smaktest, saften var ju inte direkt den godaste!

Hannele sa...

Spännande.