onsdag 28 februari 2007
För den som inte vet vad guancale är kan jag berätta att det är lufttorkad griskind, en liten strimma kött omgärdat av massvis med fett!
För att återgå till butiken, provsmakning av olika typer av olivolja. Mums tänkte jag, tryffelolja! Samtidigt som jag stoppade den lilla brödbiten i munnen kom jag ihåg att jag tycker ju inte alls om tryffel! Jag kan inte förstå vad som ska var så gott med tryffeln, den smakar ju gammal dålig andedräkt. Vad är det för fel på mig? Kan det vara så att alla egentligen inte alls tycker om tryffel men låtsas det för att det är lyxigt och dyrt eller vad är det som jag inte har insett?
tisdag 27 februari 2007
På begäran och med nöje: Nytt småkaksrecept
Igår trillade det ner en ny kaka i lådan och den innehåller såklart bovetemjöl. Den blev väldigt god med en stark pistagesmak, men inte speciellt söt. Den är lite som en blandning mellan småkaka och knäckebröd fast mjuk.
Nöt och korintkakor
25 g pistagenötter
25 g paranötter
25 g pumpakärnor
50 g korinter
2 dl farinsocker
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk hjorthornssalt
1 ägg
2 dl cremé fraiche
1 dl mjölk
75 g smör
Hacka nötterna och pumpakärnorna mycket fint och blanda med alla torra ingredienser. Smält smöret och blanda med de andra blöta ingredienserna. Rör ihop de båda blandningarna och klicka upp på plåt, grädda i 200 i 8 min.
måndag 26 februari 2007
Tema: Paj
Pajdeg
Efter att en gång ha testat att baka paj med bovetemjöl så vill jag inte sluta.
150 g smör (blir faktiskt godare med margarin men jag hade inget hemma)
1 ½ dl bovetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
Lite vatten
Salt
Förgrädda i ca 15 min 200°
Resepaj en mini form 1.5 port
Tomatpuré
Dijonsenap
½ rödlök
1 morot
1 cm rotselleri
20 g kokt skinka
1 Ägg
1 dl Mjölk
¾ dl riven parmesan
Ny mortlad koriander
Mejram
Salt
Peppar
Kladda in pajskalet med tomatpuré innan du förgräddar det. Finhacka grönsakerna och skinkan (jag menar verkligen finhacka de ska vara pyttesmå bitar). Bred ut ett lager med senap i det förgräddade pajskalet och lägg sedan i grönsakerna och skinkan.
Blanda ägg, mjölk, ost och kryddor i en bunke och häll sedan äggstanningen i formen.
Grädda i ca 30 min i 200°.
Ljusstöparpaj
Denna paj är den officiella pajen vid ljusstöpning på serendipisk mat, tyvärr kan jag inte ta åt mig äran utan det är ju min gudmormor Viola som gjort den från början, men jag har förnyat den lite. Det är inte några ljusstöpartider men pajen är så god så den kan ätas även utan stearin under fötterna.
1 broccoli
½ paket brysselkål
150 g rökt skinka i bit
2 dl ärtor
4 ägg
3 dl mjölk
¾ dl riven parmesan
Ny mortlad koriander
Mejram
Salt
Peppar
Rensa brysselkålen men dela dem inte, där emot delar du broccolin i små buketter och skär skinkan i kuber. Lägg alla grönsaker och skinkan i pajskalet. Blanda mjölk, ägg, ost och kryddor och ned i pajen.
Grädda i ca 40 min i 200°
Natto, uppföljning
Jag måste tyvärr göra er besvikna, det blev ingen vanlig natto ätning. Tanken var ju att äta riktig natto med ris och soja. Få känna surströmmingslukten och kladdigheten, kanske äcklas en aning, men tyvärr ändrades planerna.
Vad blev det då? Jo, natto-godis! (Jag skulle ha kallat det för snacks men japanerna kallade det för godis). Till utseendet såg det ut som vanliga rostade sojabönor smaken var ganska lik också, förutom den lite jästa eftersmaken som uppstod. Jag kan ju inte säga att det var tråkigt att få nattogodis, men jag längtar bra mycket efter den riktiga natton!
fredag 23 februari 2007
Marinerad brysselkål
Marinerad brysselkål
Brysselkål
Citron
Karchai
Ingefära
Salt
Socker
Koka brysselkålen och dela den i halvor
Blanda citronsaft, riven/skrapad krachai, riven ingefära, salt och socker.
Häll dressingen över brysselkålen, låt stå i kylskåpet i drygt 12 timmar.
Nattofest
torsdag 22 februari 2007
Grumlig juice
När jag ändå har juice på tal (eller skrift kanske är mer korrekt) så måste jag rekommendera Friggs juice som säljs på tapp på Seven11. Den finns i två varianter: blodröd och pakistanskmangogul. Den gula tycker jag är godast men den röda är roligast (för den innehåller rödbeta kanske det var mynta också, minns inte riktigt).
Veckan än så länge godaste mat
Jag har varit en enorm korvmotståndare men har det senaste året blivit en korvälskare. Framförallt är det en rätt som fått mig att ändra min syn på korv, tysk vit korv med surkål! Det är inte bara gott och nyttigt det går snabbt också (om man inte gör sin korv själv, för det tar tid, tro mig!).
Det enda extra jag gör är att när jag värmer surkålen häller jag i lite vitt vin och kummin, sen serverar jag det lika färglöst och tråkigt som det ser ut på bilden, men det blir gott, gott, gott.
onsdag 21 februari 2007
Laxsoppa med krachai och ingefära
Extra Mild laxsoppa 2 port(räcker till 4 om man ätit semla innan maten)
3 st potatisar
300 g lax
2 tsk fänkålsfrön
5dl vatten
1 burk crème fraiche 15%
salt
peppar
Krachai
Ung ingefära
Koka lax och potatis, var för sig. Mixa ihop dem med det uppkokade vattnet och crème fraichen. Rosta och mortla fänkålsfrönen och rör i dem i soppan.
I min tallrik rev jag även i krachai och ingefära, om jag hade fått bestämma (Men eftersom jag inte är någon alfakock så fick jag inte det) så hade jag låtit ingefäran och krachai puttra med ett litet tag och sedan mixat ihop det hela.
Soppan är ju inte direkt en smaksensation men konsistensen är väldigt len och fin. Väldigt god om man är på meshumör!
soppan är ju inte direkt en smaksensation men konsistensen är väldigt len och fin, så om man är på meshumör är den väldigt bra!
Semlor
Jag gillar semlor men den ska ätas på rätt sätt, annars kan det vara. Igår blev det rätt!
Först köade jag inne på ett konditori, det var härligt. Jag älskar verkligen konditorier, så mycket att titta på och suktas av! Jag hann vela många gånger medan jag väntade, kanske skulle jag ha något annat än semlor i alla fall? Nej, det blev semlor men jag kunde inte motstå att också köpa ett smörlock också. Sen vandrade jag i snömodden genom stan upp till gulliga mormor och satte på kaffehurran och vi delade (väldigt ojämnt, jag åt nog minst 80%) på smörlocket till för-semelrätt.
Här kommer nu de viktigaste delarna i semelätandet (jag vet, jag är mat-erialist):
- Porslinskoppar med öra och fat
- TÅRTGAFFEL!!! (Funderade på att kalla det semelgaffel eftersom vi åt semla med den men sen kom jag på att den byter ju inte namn bara för att jag byter dess användningsområde precis på samma sätt som att spenatskäraren fortfarande är en spenatskärare även om jag använder den till att hacka ansjovis)
Oj vad gott det var! Fast ändå måste jag klaga lite för semlorna kunde ha varit ännu godare, grädden och mandelmassan kunde varit bättre fördelat över hela bullen. Om du handlar dina semlor i Stockholm så tycker jag att du ska välja Tösse framför Vetekatten, eller göra ett eget test.
Uppdaterat: Om du råkar befinna dig i närheten ava Djurås i Dalarna kan du alltd springa in på Päras hembageri, de har fantastika semlor.
tisdag 20 februari 2007
Umamichock
Jag har varit väldigt sparsam med mina kinesiska bocktörnen det enda jag gjort med dem fram till i helgen är att wooka dem med mini pak choi som en varm förrättssallad det blev jätte gott (Ett tips som jag tror kom från Lager).
Men så i helgen gjorde jag äntligen teet med de tre ingredienserna och det var väldigt speciellt! Smakade lite som buljong och misu blandat man skulle nog kunna kalla det för umamikoncentrat! Tyvärr hällde min kära mor ut det för hon tycket att det var så äckligt. Jag tror att det annars är perfekt i såser och grytor istället för buljong. Jag ska pröva detta snart!
*Jag har sett dessa träskivor i en asiatiskaffär, men såklart glömt vad de hette! Ska ta reda på det igen. Uppdaterat: Efter vissa efterforskningar har jag tagit reda på att den heter Buck Kee och ska vara en ört, men det måste var en stam från en ört för det är en träbit.
**Det här har jag ingen aning om vad det är för n
Pomelo i TV
måndag 19 februari 2007
VARNING!
De hade mest popcorn men också konserverad potatis och en massa friterade små degknyten. Själv visste jag bara en sak som jag aktivt var ute efter och det var de colombianska guavagodisarna. Fick tag på dem men kunde inte motstå att köpa konserverad palmfrukt också. Jag vill bara varna och säga att de inte var något vidare, du behöver helt enkelt inte köpa den. Jag kan bjuda alla som är sugna på stenhårda frukter med en konsistens som får en att tro att man äter glas och en smak av gammal tonfisk i tomatsås. En liten varning alltså!
Egen blogg och ett par riktigt goda småkakor!
Efter att på omvägar hört att Meny ansåg att småkakorna inte var lika goda som för 200 år sen (som om de kunde minnas den tiden). Det hela berodde i varje fall på att man nu använde vanligt vitt karaktärslöst socker istället för honung eller farin och att våra kakor idag inte är så kryddade. De tycker att våra småkakor nu var tråkiga och så ska det ju inte vara! Jag tog saken i egna händer och inspirerades av ett recept på Cela Cuisine gjorde om det och kakorna blev hur goda som helst! Har aldrig förr haft mjölk i småkakor men den gjorde kakorna så lena och goda.
Jag tror verkligen att det var så här kakorna smakade under romantiken!
Fänkål och vaniljkakor ca 20 st
2 dl farinsocker
75 g mandel
1 dl florsocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk ny mortlade fänkålsfrön
1 ägg
1/2 dl mjölk
80 g smör (smält)
Mal mandeln till mjöl men det gör inget om det är lite bitar kvar, det blir bara gott.
Blanda torra och blöta ingredienser först var för sig och sedan rör du bara ihop dem med varandra.
Klicka ut smeten på plåt och grädda i 175° i 7 min