onsdag 28 februari 2007

Jag råkade gå förbi en delikatessbutik igår och kände jag ett akutbehov av salami blossa upp. Medan delikatessmannen skivade upp salami studerar jag disken noga. Gissa vad jag får syn på! Guanciale! Det har ju varit så mycket tjat om Guanciale hit och guanciale dit. Jag har trott att det har varit överdrivet och frågat mig hur gott kan det egentligen vara? Är det verkligen värt allt detta jobb? Efter att ha smakat kan jag helt plötsligt förstå att man kan bo i 10 dagar i 4° kyla i köket, det måste vara värt det! Det är helt sagolikt gott!
För den som inte vet vad guancale är kan jag berätta att det är lufttorkad griskind, en liten strimma kött omgärdat av massvis med fett!
För att återgå till butiken, provsmakning av olika typer av olivolja. Mums tänkte jag, tryffelolja! Samtidigt som jag stoppade den lilla brödbiten i munnen kom jag ihåg att jag tycker ju inte alls om tryffel! Jag kan inte förstå vad som ska var så gott med tryffeln, den smakar ju gammal dålig andedräkt. Vad är det för fel på mig? Kan det vara så att alla egentligen inte alls tycker om tryffel men låtsas det för att det är lyxigt och dyrt eller vad är det som jag inte har insett?

17 kommentarer:

Jens sa...

Coolt! Hur var det? Påminner det om lufttorkad skinka? Tillagade du den?

Tryffel är gott!

Louise sa...

Nja, det är ju väldigt mycket mer fett så det smakar inte så mycket kött som skinkan, mer salt och kryddat fett. så gott! Jag tillagade den inte alls jag bara åt den rakt upp och ner, resten av bitarna ligger i min kyl och ska antagligen bara bli en enkel carbonara.
Jag gjorde Ma La Tang igår, det blev helt ok men jag kan tänka mig att det skulle blivit godare om jag inte hade varit så fånig och vägrat vegeta, men det känns både roligare och bättre att använda buck kee och vit gurkmeja.

Louise sa...

Jag vill ju gilla tryffel så hur ska jag göra för att lära mig?

Jens sa...

Alltså jag har bara ätit svart tryffel som har varit konserverad. Den var Ok, smakade inte så mycket trots att jag rev drivor av den över min pasta. En sjyst tryffelolja har oftast mer smak för pengarna. Droppa det över lite nykokt broccoli eller gröna bönor eller varför inte över en omelett. Det är ju en liten unken smak men det är bara att kämpa på!

Louise sa...

Ok, jag ska nog börja gå i tryffelskola! Uppenbarligen har jag fel när jag säger att tryffel är äckligt, det är ju jag mot resten av världen. jag ska ta reda på viktiga saker om tryffel, hur bra den är. Det är alltid lättare att tycka om saker om man har en teori bakom!

Louise sa...

Ok, jag ska nog börja gå i tryffelskola! Uppenbarligen har jag fel när jag säger att tryffel är äckligt, det är ju jag mot resten av världen. jag ska ta reda på viktiga saker om tryffel, hur bra den är. Det är alltid lättare att tycka om saker om man har en teori bakom!

Jens sa...

Ja, du verkar vara lite utav frankofil så det borde du nog. Men det är helt okej att inte gilla tryffel också.

Jens sa...

Måns Kallentoft skriver väldigt roligt om tryffel i Food Noir. Inte så mycket vetenskap men väldigt underhållande. Mycket bra bok i övrigt!

Louise sa...

Frankofil, jag vet inte om det stämmer, väldigt light i så fall, men jag förstår att jag kanske har gett lite sken av att vara det. Jag tror i och för sig att jag har goda chanser att bli när jag blir äldre.

Jag vet att jag inte behöver tycka om tryffel men jag ser det som en brist att jag gör det!

Bara för att visa att jag tar min tryffelskola på allvar så kan jag berätta att jag nu köpt boken! internet är fantastiskt! så om 1-2 dagar kommer jag kunna läsa den! Roligt går helt klart före vetnskapligt!

Jens sa...

Riktigt seriöst! Det är en sträckläsare

Louise sa...

det ser jag fram emot!

K sa...

Varför har inte det här inlägget någon rubrik?

Igår åt jag pomelo för första gången i en sallad från Jens. Det var riktigt gott.

K sa...

Vad var det för butik förresten!?

Louise sa...

Jag kännde inte för att ha någon rubrik!
Butiken ligger på Odengatan typ nummer 29 det står ost på utsidan men jag vet tyvärr inte vad butiken heter.
Jens sallad verkade verkligen god, men visst smakar pomelo lite som nästan färdigmognade plommon?

K sa...

Svar på Louise fråga samt ett påstående om Odengatan

Det låter som A Tavola på Odengatan 33.

Jag ska smaka noggrannare på andra halvan av pomelon i kväll innan jag svarar.

Anonym sa...

Max sitter här på jobbet och talar i extatiska ordalag om Guaniciale. Känns som något jag bör pröva snarast!

/Fredrik

Louise sa...

Det bör du verkligen göra! Jag tror faktiskt inte att han överdriver sin extas heller, pröva!
När vill du gästblogga om st johns??