tisdag 3 juli 2007

Kaka eller tårta det är frågan


Det här är ett recept som är bakat ett oräkneligt antal gånger, helt klart en av familjens favorittårtor. På tal om det (tårtor alltså) så påstår många att jag säger fel ofta. Jag säger tårta om det som andra kallar för kaka, jag har inte riktigt förstått skillnaden så det kanske är en kaka egentligen. Baka gärna och avgör själv, i min lilla värld är det en tårta!
Detta recept är mitt bidrag till veckans lördagsgodis som Brazilian Linda håller i.

Johanna tårtan

1 l gärna lite mosiga jordgubbar (eller 250 g frysta det går absolut lika bra)
150 g mjukt smör
2 dl socker
1 msk äkta vaniljsocker
1 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 dl vetekli
2 msk honung (Har du inte flytande hemma kan du mickra den hårda honungen och hälla över)
1 msk florsocker

Värm ugnen till 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Rör ihop smör, vaniljsocker och socker tills det blir pösigt. Rör i ägget. Blanda vetemjöl och vetekli och vänd ned det i smörbladningen. Tryck ut degen i formen, gör en fördjupning i mitten och häll i bären. Ringla över honungen. Grädda kakan i 35-40 min eller tills den är vacker brun (inte för ljus). När kakan svalnat sikta över florsockret. Tårtan saftar till sig om den får stå ett dygn men det är inte nödvändigt.

Uppdatering 20/7:
Eftersom den här tårtan är så vansinnigt god och jag är lat så får den vara som bidrag till Kinnas fruntimmersveckoutmaning.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tack! Det ser smarrigt ut!

Louise sa...

Tack själv för det bra initiativet! Det är så gott, så gott!

K sa...

Det är en karta, det är ungefär mittemellan.

Louise sa...

Aha!

Kinna Jonsson sa...

Helt klart en tårta för mig också!

Louise sa...

Skönt då har jag någon mer på min sida!

Nässelblom och choklad sa...

Vilken än definitionen är så ser den jättegod ut!