måndag 26 februari 2007

Tema: Paj

I söndags skulle min mamma ut och resa och som den goda och trevliga dotter jag är så gjorde jag förstås en resepaj åt henne. När jag ändå var i gasen passade jag på att göra den supergoda ljusstöparpajen på samma gång.

Pajdeg
Efter att en gång ha testat att baka paj med bovetemjöl så vill jag inte sluta.

150 g smör (blir faktiskt godare med margarin men jag hade inget hemma)
1 ½ dl bovetemjöl
1 ½ dl grahamsmjöl
Lite vatten
Salt

Förgrädda i ca 15 min 200°

Resepaj en mini form 1.5 port

Tomatpuré
Dijonsenap
½ rödlök
1 morot
1 cm rotselleri
20 g kokt skinka
1 Ägg
1 dl Mjölk
¾ dl riven parmesan
Ny mortlad koriander
Mejram
Salt
Peppar

Kladda in pajskalet med tomatpuré innan du förgräddar det. Finhacka grönsakerna och skinkan (jag menar verkligen finhacka de ska vara pyttesmå bitar). Bred ut ett lager med senap i det förgräddade pajskalet och lägg sedan i grönsakerna och skinkan.
Blanda ägg, mjölk, ost och kryddor i en bunke och häll sedan äggstanningen i formen.
Grädda i ca 30 min i 200°.

Ljusstöparpaj
Denna paj är den officiella pajen vid ljusstöpning på serendipisk mat, tyvärr kan jag inte ta åt mig äran utan det är ju min gudmormor Viola som gjort den från början, men jag har förnyat den lite. Det är inte några ljusstöpartider men pajen är så god så den kan ätas även utan stearin under fötterna.

1 broccoli
½ paket brysselkål
150 g rökt skinka i bit
2 dl ärtor
4 ägg
3 dl mjölk
¾ dl riven parmesan
Ny mortlad koriander
Mejram
Salt
Peppar

Rensa brysselkålen men dela dem inte, där emot delar du broccolin i små buketter och skär skinkan i kuber. Lägg alla grönsaker och skinkan i pajskalet. Blanda mjölk, ägg, ost och kryddor och ned i pajen.
Grädda i ca 40 min i 200°

3 kommentarer:

Jens sa...

Så idylliskt det ser ut med två vackra pajer på en rutig duk! Goda verkar dom också, vad tillför koriandern?

Louise sa...

Jo mitt liv är så, ljusstöpning och rutigt dukar hela tiden:)
Störta anledningen till koriandern är för att när man mortlar den och sen luktar på den direkt så kittlar det så roligt i näsan!

Jens sa...

Tja, en anledning så god som någon...