tisdag 5 juni 2007

Det har kliat i fingrarna länge nog nu


Jag känner mig enormt duktig som igår kväll gjorde mina egna vinbladsdolmar. Som receptgrund har jag använt mig av Anna och Fanny Bergenströms kokbok Kärlek, oliver och timjan fast jag har ändrat en del.

Vinbladsdolmar ca 30 dolmar

30-40 vinblad

Knappt 2 dl ris (alltså i okokt form 2 dl)
½ lök
1 hel vitlök
olivolja
2 krm spiskummin
½ tsk korianderfrön
ett litet knippe finhackad timjan
½ tsk socker
1 tsk tamarind (eller citron om du inte råkar ha tamarind hemma!)
½ dl pistagenötter
Fint hackad mynta

Koka riset. Rosta spiskumminen och korianderfröna i en torr stekpanna och mortla dem sedan. Hacka löken och fräs tillsammans med de rostade kryddorna och timjanen. Tillsätt socker och fräs ytterligare några minuter innan du blandar i det kokade riset. Smaka av med salt, peppar och tamarind. Rosta nötterna, hacka och blanda även i dem i risröran.
Förväll vinbladen i 2 min och lägg dem sedan i kallt vatten. Fiska upp dem ur vattnet och torka dem väl (om du alltid undrat hur förvällda vinblad smakar så kan jag avslöja att de har exakt samma smak som harsyra). Lägg en liten klick ris och strö över mynta på varje blad och rulla till en tillfredsställande vinbladsdolmeform. Lägg sedan dolamarna tätt packade i en ugnsfastform häll på några matskedar vatten och en skvätt olivolja. Ställ formen i ett vattenbad i en 200º varm ugn i 50 min. Egentligen gillar jag inte vattenbad för jag bränner mig alltid, men var gör man inte för lite vinbladsdolmar?

2 kommentarer:

Viktoria Schiöler sa...

Jag tror att jag också måste göra vinbladsdolmar. Och vilken vacker bild du tagit!

Louise sa...

Tack!