lördag 30 juni 2007

Liten röra

Typ som hommus* fast med sötpotais, dvs. det är inte alls hommus fast ändå…

Sötpotatisröra

Två små eller en stor sötpotais
Olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 krm chiliflingor
½ msk tahin
salt

Skär sötpotatisen på längden gnugga en vitlöksklyfta mot snittytan. Lägg potatisen i en ungsform ringla över olivolja låt stå i en 200º varm ugn tills de är mjuka, det tar ca en halvtimme. Tag ut och skala potatisen. Hacka vitlöken och lägg den och kryddorna i den heta oljan i ugnsformen, ställ in i ugnen i 5 min (du kan också rosta kryddorna på spisen, men jag försökte spara på disk). Mosa undertiden sötpotatisen med en gaffel. Häll på olja och kryddor och rör ned i sötpotatismoset. Ät som dipp eller sås till det mesta, jag hade det denna gång som tillbehör till blinier.

*Eller stavas det hummus?

5 kommentarer:

Jessika sa...

Hoummos stavas ju lika olika beroende på varpå det serveras. Hummus, hommus, hoummos (libanesisk stav) leder till samma sak, kikärtsröra :).

Louise sa...

Fast i ordet kikärtsröra kan man ju ha vilka kryddor man vill det kan man väl inte om man gör hommus/hummus/hoummos? är det någon del av ordet som betyder kikärta?

Jessika sa...

Vissa tror ju att det bara är mosade kikärtor och så var det bra med det.
Vi brukar improvisera när vi ska äta det men om vi gör det från grunden då är det kikärtor, vitlök, lite tahini, citronsaft, olja och så salt och peppar.

Köper man färdigt så får man hotta upp den och då är det olja och lite tahini och ibland har vi haft i yoghurt för att få i syra.

Jag tror att hummus i sig betyder kikärta på arabiska, att man menar röran också kommer liksom med på köpet.

Alex sa...

Aningen sent inlägg i ämnet stavandet av kikärtsröra men vegankrubb hade för ett tag sedan omröstning kring stavningen, se här: http://www.vegankrubb.se/?p=120

personlig är jag skeptisk till att rätt ord vann, men men.

Louise sa...

Tack det känns skönt att begreppet är uträtt och att jag inte är ensam om mina problem!