onsdag 6 juni 2007

En ballerina och en kjol

Anna Pavlova är den vackraste döende svanen som jag sett, tråkigt att hon inte lever än men tur att hon blev filmad! Jag älskar hennes dödsryckningar och att hon faktiskt ser ut som en svan. Att sedan filmen har det vackra skimret som bara gamla filmer har gör ju inte saken sämre.

Man kan ju helt klart förstå att hon fått en fantastisk tutuliknande tårta uppkallad efter sig. Den riktiga Pavlovakakan ska ju bestå av grädde istället för yoghurt men jag tycker faktiskt att den här versionen är bättre. Ska du bara göra en tårta i sommar så gör den här, den tar lite tid men är ändå mycket enkel och extremt god.Pavlovatårta

4 äggvitor
3 dl socker
100 g choklad

1 l yoghurt

½ l jordgubbar
1 msk myntasocker
1 msk citron

Börja med att hälla yoghurten i ett kaffefilter och låt den stå till dess att drygt 4 dl vassla har runnit ur eller tills du tycker att den har en tillfredställande konsistens. Vispa äggvitorna och sockret till det är så hårt att du kan vända bunken uppochner utan att smeten riskerar att trilla ut. Hacka chokladen ganska grovt och vänd ned den i äggsmeten. Bred ut vitorna på en plåt med bakplåtspapper på, grädda i ugnen i 1 timme i 150º värme. Dela undertiden jordgubbarna i lagom stora bitar och låt dem stå och dra med myntasocker och citronsaft i drygt en timme. När bottnen svalnat brer du över yoghurten och lägger på jordgubbarna, servera direkt.

9 kommentarer:

K sa...

Det blir konstigt om man tänker död svan när man tittar på tårtan.

Louise sa...

Man får tänka vacker och flyktig svan istället och på hennes kjol!

Husmodern sa...

Intressant med yoghurt på tårtan! Är det det i orginalet? Jag brukar ha lemoncurd och grädde på min. Och jordgubbar, såklart.

Louise sa...

Nej jag tror att grädde är orginalet men jag tycker att det blir godare med yoghurt. Lemoncurd är alltid gott det ska jag pröva nästa gång!

Jens sa...

Härligt med lite bakverk och finkultur!

Jessika sa...

Tycker du inte att det blir dubbelsurt att kombinera yoghurt och jordgubbar?
Jag tål inte jordgubbar så skulle få ta nåt annat i vilket fall som helst. Å andra sidan är marängen ja, maräng. Sött sött sött.

Louise sa...

Jens: Ja, eller hur perfekt kombo!

Jessika: Jorgubbrana he ju marinerats i myntasocker så de är inte sura alls. Yoghurten tycker jag inte heller är så sur i alla fall inte i marängsammanhang (fast jag använde i och för sig mild yoghurt).

Sara sa...

Ser suveränt gott ut !! :)

Louise sa...

Tack! Och det var det också