lördag 28 april 2007

GrönsaksröraNu när squashen och auberginen är så billiga är det dags för Betina-röra. Trots att namnet på rätten kan låta som en kannibalisk delikatess så är den vegetarisk.
Den rökta vitlöken har jag aldrig använt förut (eller sett) men den gav en väldigt trevlig lite rökt smak på grytan. Smaken på självaste vitlöken är dock som den brukar. Om du inte hittar rökt vitlök finns det två alternativ, antingen så röker du den själv eller så ersätter du den med en vanlig vitlök.

Betina-röra

1 squash
1 aubergin
1 glas vitt vin
1 burk tomater (krossade eller hackade hela)
1 rökt vitlök (alltså en hel)
5 timjankvistar ”I knopp”
en bit god korv (Ok, den är inte helt vegetarisk men jag brukar inte ha korv i men nu fanns det en hemma som jag annars hade behövt slänga!)

Dela squashen och auberginen i lagom stora trekanter, lägg i en ugnsfast form. Lossa vitlöksklyftorna från varandra och lägg i dem med skalet på, häll över vin och tomater. Skär korven och lägg i tillsammans med timjan och salt. Låt stå i ugnen (200º) i 1,5 tim, rör runt efter halva tiden. Servera med pasta och parmesan.

7 kommentarer:

Jens sa...

Det låter gott och enkelt, spännande med rökt vitlök! Den är ganska mild i smaken eller? Nu ska jag snart träffa Gitto inne i stan, ska bli roligt!

Louise sa...

oh vad lyxigt att få träffa gitto, hoppas ni hade kul (kan inte tänka mig nåt annat!). Den rökta vitlöken var spännande, jo ganska mild men gav grytan lite röksmak, mycket bra faktiskt!

Jens sa...

Det var jättetrevligt, trots att jag var jättenervös! Hon och alla var så rara! Borde ju vara lätt att röka själv, om man har en rök vill säga. Man kanske kan baka en hel vitlök med skal på eftervärme på grillen med locket på?

Louise sa...

Jag förstår dig! Behövde du som jag köpa keso för att lugna ner dig?
Det går säkert att röka den så, jag vet inte som det blir samma sak men det blir nog gott i alla fall. Man måste nog slänga på mycket av sånt som ryker innan, typ kottar eller nåt. En sak som var lite konstig med den jag köpte var att den kostade lika mycket som den oröka vitlöken, betyder det att de som rökte den inte fick något betalt??

Jens sa...

Nä, men jag såg till att komma lite sent, tycker alltid det känns säkrare.
Hade verkligen varit kul att röka grejer, man kan ju röka typ allt!

Jenny Grannas sa...

Det lät riktigt gott! Jag rä vegetarian, och just aubergine använder jag i det mesta faktiskt, en helt fantastisk grönsak! Rökt vitlök lät intressant.. rökt den själv eller var hittar man sånt om man är lat? :)

Louise sa...

Jag köpte den på Vi Dagslivs på Fridhemsplan i Sockholm, du kan ju alltid ringa dit och höra var de köper in dem ifrån. Jag har aldrig sett det förr! Men gott och rökit blev det!