måndag 2 april 2007

Vårlördag


I lördags förstod jag att det var vår! Blåsippor och däckbyte. Ja, jag byter däcken på min mammas bil, det är så kul och så sparar man en massa pengar. När jag varit ute och smutsat ner mig vid bilen behövdes lite oskuldsfulla maränger.

Oskuldsfulla maränger 3 st

Till maränger:
1 äggvita
1 dl socker (finkorningt)

Till krämen:
1 äggula
¾ dl florsocker
Citroncest från en tredjedels citron
40 g smör, rumstemererat

Maräng:
Vispa äggvitan något, tillsätt sockret och vispa vidare tills vitan är så hård att du kan vända bunken upp och ner. Klicka ut 6 st smetklickar på en plåt gör dem mycket platta. Grädda i ungen tills de stelnat, det går ganska så snabbt (men jag glömde kolla hur länge mina stod inne och jag vågar inte chansa, så håll koll på dem!)

Kräm:
Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet. (Om du är en krämmänniska kan du faktiskt dubbla receptet! Jag skulle ha gjort det om det inte var för att min mamma var på min om sitt kaloritänkande)

När marängerna svalnat något, brer du krämen på undersidan och trycker ihop den med en annan maräng (dåligt beskrivet, men jag hoppas att du fattar, det blir som en dubbel macka men av maränger och smörkräm!)
Om du tycker att de blir förstora för att äta kan du bara smeta lite kräm på undersidan av marängen och äta dem en och en istället för två och två, det blir gott men inte samma sak!

3 kommentarer:

Jens sa...

Ojoj, det verkar farligt gott. Var det gott med citronskal i smörkrämen? Jag vet inte om jag nånsin gjort smörkräm men man smälter väl smöret först och sen vispar ihop det som en emulsionssås?

Louise sa...

Nej den här smörkrämen är gjord på osmält smör, det borde kanske framgå bättre. Fast t.ex. smörkrämen till Oskar II smälter man och kokar sedan ihop, så det är väl lite olika.
Cirtonskalet blev väldigt gott i faktiskt, men jag kanske ska börja kalla det för citroncest istället så det inte blir några missförstånd!

Gitto sa...

jag läste verkligen "citronincest" och satte kaffet i halsen.