söndag 22 april 2007

Vegolördag

Igår kände jag mig modig nog att pröva att äta nässlor som Lisas farmor, okokade. Bara hackade! Det brändes faktiskt inte men jag börjar mer och mer tycka att kirskål faktiskt är godare än nässlor, det har mer smak!
Till middag blev det i alla fall mycket lyckade och goda quinoabiffar med en ännu godare auberginröra till. I quinoabiffarna förekommer det rikligt med kirskål men om man befinner sig någonstans där men inte tycker att kirskålen inte är ätbar kan man ersätta den med spenat, fast det blir ju inte samma sak men kan funka som nödlösning.


Auberginröra
1 aubergin
1 msk tahin (sesampasta)
1 msk olivolja
1 tsk tomatpure
1 msk citronsaft
1 liten vitlöksklyfta
salt

Pricka auberginen med en gaffel och låt ligga i en 200º varm ugn i 50 min. Dra loss skalet från auberginen och mixa dem med de övriga ingredienserna. Passar till allt, antingen som tillbehör till mat, som dipp eller pålägg.


Quinoabiffar

2 l kirskål (i detta fall när kirskålen ska förvällas så kan man även ta oglansiga skott, bara de är små och späda)
1 ½ dl quinoa
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor (skulle varit pressade, men vitlökspressen gick sönder så de blev hackade)
½ dl grahamsmjöl
1 ägg
1 tsk gramham marsala
salt och peppar

Skölj och förväll kirskålen. Koka quinoan. Blanda quinoan med den hackade förvällda kirskålen, med de övriga ingredienserna. Blanda väl. Forma till biffar och stek i rapsolja till de får en fin färg. Servera med lite kokade grönsaker t.ex. morötter eller rödbetor.

5 kommentarer:

Jessika sa...

det är det som är tjusningen som primör-nässlor, de bränns inte :). Prova att äta maskrosblad i sallad, små och fina (om vi nu ska äta ogräs ;) ). Väldigt trevliga, lite beska. Om jag hade utrymme skulle jag köpa en "frömatta" (en matta förpreparerad med frön som man vattnar på och så växer det. I år har de en ny med med ätbara blommor) med ätbära blommor. Piffar upp sallader och tårtor (!) på sommaren något enormt.

Jens sa...

Kolla in den här länken, ett måste för en ogräsdiggare!

Jessika sa...

det är fascinerande. Med det är som med svamp, man måste veta vad det är man plockar. I år har jag tänkt lägga i en högre växel och lära mig plocka svamp. Jag plockar allt annat, bär, frukt, ätbara blommor. Tänkte börja med att leta karl johan.

Louise sa...

Maskrosblad har jag haft lite svårt för, tycker det är för beskt! Men vem vet jag kanske har ändra smak, måste nog pröva igen... kanske är gott om man tänker på endive.
Ätbara blommor är jag dålig på det ända jag vågar mig på är krasse, fast jag har ätit en tulpan en gång också! Fast jag har funderat på att kandera violer, har du gjort det någon gång? Det kanske bara är mycket jobb för typ inger resultat!
Kul artikel jens, jag känner att jag nog måste springa ut med sydväst på huvudet och plocka mer kirskål, hittade ett hav i en skogsdungen när jag var på promenad igår!

Svamp är jag lite restriktiv med för jag tror att jag vet mycket mer än vad jag gör, hrm, jag råkade äta fel en gång...

Jessika sa...

Det finns många blommor man kan äta fick jag veta. Rosor, violer, ringblommor, mimosa, körsbärs-, äppel-, och päronblommor. Jag har en bok har nånstans med ett kapitel om ätbara blommor. Ska leta när jag orkar.
Kanderar inte blommor själv. Köper färdiga.