Helgen har spenderats i en liten röd stuga med patina. Uppdraget för helgen var potatissättning tanken är att den ska vara klar till midsommar. Vi var tre starka som grävde, plockade sten, drog i maskar och planterade. Jorden var nog egentligen lite för kall men det är värt ett försök! När potatisen var i jorden började vi grilla, eftersom vi hade missat att köpa sallad så hoppade jag ut i gröngräset och plockade kirskål, ett väldigt kryddigt och gott ogräs. På söndagen skulle det solas men eftersom jag alltid blir så förfärligt uttråkad av det så jag lät mina vänner ligga kvar i solen utan mig. Jag smet istället runt den laxtimmrade knuten för att plocka nässlor i den 30-åriga gödselstacken. Ett hav av mini nässlor omgav mig så jag bara sträckte ut händerna och sen var påsen proppfull.
Nu har jag ett överflöd av nässlor och jag ska äta dem tills det börjar klia i öronen. Till att börja med blev det en nässelsoppa.
Nässelsoppa
1 l nässlor (ej hårt packade)
1 tsk anisfrön
1 tsk fänkålfrön
1 rödlök
2 klyftor vitlök
3 tsk buljongpulver
Börja med att noggrant skölja nässlorna. Koka dem i ca 7 min, häll av vattnet med spara det! Grov hacka de förvällda nässlorna. Hacka löken och vitlöken. Värm olja i en gryta, ha i anisen och fänkålen låt dem fräsa något ha sedan i löken och fräs vidare, bryn inte löken utan låt den bara svettas. Ha i spenaten, buljongen och häll över nässelvattnet. Låt puttra i 10-15 min, smaka av nässlorna och se till att de är bra konsistens på dem.
Servera med pocherat ägg och en god korv.
Kirskålssallad
Lika delar Kirskål och vanliga sallad (av din favorit sort, jag vet inte vad min heter men som tur är vet jag hur den ser ut). Klipp över lite gräslök. Ringla lite olja och skvätt lite vitvinsvinäger över det hela.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Vad mysigt det låter med lite lantlig charm! Men kan man inte bränna sig på nässlor???
Jo om man inte är försiktig! Jag började att plocka med en plastpåse på handen men efter ett tag gick den sönder så jag brännde mig lite på handflatan, då bytte jag till några trädgårdshandskar de var bra med skinn på händerna.
Lantlig charm är väldigt mysigt om man slipper och bo i det dragiga huset året om!
Om du har tur kanske det finns kirskål i din kolonilott! Då kan du frossa, jag ska nu medan de har små späda skott använda dem istället för persilja, det borde gå att göra typ pesto och annat gott på dem!
Är lite osäker på hur kirskål ser ut. Jag hör bara Karin Fransson, när jag tänker på det ordet..
Jag kan ta en bild inom en snar framtid, den finns överallt alla kan plocka!
En till Pomeloälskare! Jag köper alltid det när det finns, har varit hooked på det i flera år. :)
Det var värst, flera år. Oj, oj då ligger jag verkligen i lä! Har du också märkt att de börjar bli torra nu? Jag är orolig för att man måste vänta till vintern för att få god pomelo igen, men jag har ju som tur är lite kanderade pomeloskal som i alla fall ger rätt smak.
Skicka en kommentar