tisdag 3 april 2007

Pomelo?

Efter att en läsare varit lite orolig för att pomelon odlas i Israel, kom jag fram till att det kanske behövs lite pomeloupplysning (mellanstadietappning).

Pomelo är den största citrusfrukten och är den frukt som är mamma/pappa till grapefrukten, den andra stolta föräldern är apelsinen. Förövrigt har jag idag även läst att pomelo och grape har haft ett incestuöst förhållande och tillsammans skapat sweetie.

Första gången som pomelo nämns i skrift är år 2200 f.kr i kinesisk litteratur.

Pomelo är en vanlig frukt i Sydostasien.

Den odlas, enligt livsmedelssverige i Israel, enligt wikipedia i Florida, Kalifornien och Israel, men i hos min lokala pomelo leverantör (idag, Vi Norrtull) är odlingslandet Kina.

De som vi lättast kan få tag på här i Sverige är honungspomelo, de är gula i skalet men de som finns i sydöstra Asien är oftast gröna. Det finns även blodpomelo, som för ett tag sedan fanns på mitt Willys! Fast enligt mig är honungspomelon godare än blodpomelo.

Efter så här mycket pomelo prat så kommer det garanterat bli kanderade pomeloskal gjorda ikväll!

8 kommentarer:

K sa...

Oj, nu kommer du att få många konstiga träffar.

Jessika sa...

Frukt + incest... jag instämmer med K ;).
I övrigt, pomelorera på du bara :)

K sa...

Plus att ordet "Israel" brukar vara rätt brännbart åtminstone bland de politiska bloggarna.

K sa...

För övrigt heter grapefrukt "pompelmo" på italienska, vilket jag tycker är ett vackert ord som gör det svårare för mig att komma ihåg "pomelo".

Gitto sa...

Ha! Jag var alltså rätt ute när jag läste "citronincest" förr! :)

K, kan jag haka upp mig på det närbesläktade franska ordet "pamplemousse" och gå runt och tänka det en hel dag. Fast det är i alla fall bättre än den dag jag gick omkring och tänkte "Recep Tayyip Erdogan" från morgon till kväll, haha.

Louise sa...

Nej, jag tänkte på det citronincesst, sweetiens skal borde alltså vara incestcest!

Jessika sa...

Nu börjar det här bli riktigt komplicerat *skrattar*

Gitto sa...

men om sweetieblomman självpollinerar sig då, blir det då incestonani?(hjälp vilka hemska googlare den här konversationen kommer att locka...)