torsdag 5 april 2007

Vårpicknick

Äntligen får jag min årliga butterkakspicknick! Men för att det ska bli en hel måltid av pickmicken har jag även gjort lite matmuffins, inspirerade av ett öppet fönster.

Matmuffins 9 st

2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl olivolja
2 tsk salt
2 ägg

Blanda de torra och blöta ingredienserna först var för sig och sedan tillsammans med varandra.

Fyllning 1
Tofu, hoisinsås och sesamolja(jag trodde att jag tog fisksås men imorse upptäckte jag att det inte var den flaskan jaga använt) samt sesamfrön(att toppa med)

Fyllning 2
Salami och fetaost

Fyllning 3
lax, fetaost och fänkålsfrön (i och att toppa med)

Fyll muffinsformarna till hälften och ha sedan i fyllningen, täck med mer smet. Grädda i 175º i 15 min

Uppdatering: Utvärdering: Det var endast 33 % av försökskaninerna som tyckte att muffinsarna var goda, som om du inte är öppen för ny mat bör du kanske undvika dessa!Butterkaka

Deg:
1 dl mjölk
25 g jäst
100 g smör
5 dl mjöl +lite extra till utbakning
2 msk socker
1 ägg

Fyllning 1 (även känt som glurr*)
1 ägg
1 äggula
2 msk socker
1 msk vetemjöl
¾ dl matlagningsgrädde
¾ dl mjölk
1 msk vaniljsocker
Fyllning 2
Knappt 75 g smör
4 msk strösocker
½ dl russin
½ dl hackade pistagenötter (osaltade)

Garnering ägg och pärlsocker

Deg:
Värm mjölken till 37º ha i jästen och se till att den löser upp sig. Hacka samman smör (osmält!) och mjöl. Tillsätt sockret, rör ordentligt. Blanda jästmjölken samman med degen, ha tillsist i ägget. Arbeta degen så den är fast och inte klibbar allt för mycket. Jäs i 1- 1 ½ timme

Glurr:
Vispa samman ägg, äggula och socker i en kastrull. Tillsätt mjölet under vispning, späd med grädde och mjölk samt tillsätt vaniljsockret. Låt koka upp under ständig omrörning, låt sjuda tills glurret tjocknar. Ställ åt sidan, låt svalan något.

Fyllning 2:
Blanda samman det rumsvarna smöret med övriga ingredienser.

Ihopläggning:
Smörj en form (23 cm i diameter). Tag hälften av degen och kavla ut till en rund form, tapesera formen med denna deg. Täck det nytapetserade golvet med glurr. Tag resten av degen och kavla ut till en kvadrat med måtten 10x30 cm på denna breder du ut fyllning 2. Rulla från långsidan ihop kvadraten (som en rulltårta eller kanelbullar). Skär längden i ca tre cm breda bitar och ställ dem på högkant i glurret. Låt jäsa i 20 min. Pensla med ett uppvispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda i 200º i 25 min då den har fått fin färg, testa även med en sticka om den är färdig inuti. Låt svalna i sin form men täck inte över den.

*Glurr är alltså den fyllning som även kan ätas i wienerbröd. Ordet kommer ifrån den bok som var min favorit när jag var liten, Morfar Prosten.

2 kommentarer:

Jessika sa...

Jag älskade Prosten-böckerna. Jag tar frma dem ibland nu också.

Louise sa...

Min mormor läste de alltid högt för mig massor med gånger, det som främst fasnade (förutom bilderna) var just ordet glurr, det är fruktansvärt användbart!