fredag 13 april 2007

Enkla val

Jaha här sitter jag och tror att jag inte har något att skriva om. Otroligt nog hade jag redan glömt att jag igår övertalade min mamma om att hennes cognac skulle bli mycket godare med apelsin och citronsockerlag i. Jag har nämligen fortsatt mitt kanderande av citrus och nu utökat min skalsamling med apelsiner och citroner också.
Det blev en väldigt fin tjock sockerlag den här gången eftersom den fick koka först med citronskalen i en timme och sedan med apelsinskalen en timme till. Jag kunde verkligen inte förmå mig att hälla ut den sirapstjocka lagen så den råkade rinna genom tratten ner i cognacsflaskan och nu hoppas jag på att det ska bli en god likör men smak av citrus. Min mamma påstår att man ska ha flaskan stående i solen när man gör likör men jag är tveksam, kan det verkligen vara bra?

6 kommentarer:

Jens sa...

Cognac är ju inget vidare i sig så det kan ju bara bli bättre. Jag tycker att du borde krydda egen snaps till midsommar nu när du sätter potatis och allt. Du skulle till och med kunna göra ditt eget brännvin på potatisen du odlar. Nä... nu blir det olagligt här!

Louise sa...

Nej, congac är inget vidare, men jag börja tvivla på att det här blir så mycket bättre. Snaps till midsommar har jag tänkt, har du några tips på var som blir gott?
Som svarttorpare skulle du ju lika gärna kunna ha en destilator, jag menar är du miniolaglig kan du ju lika gärna fortsätta på den banan :)

Björn sa...

Det brukar påstås att man ska ha flaskan i solen ja, iallafall den tid som det ligger frukt i flaskan, men sen ska man i allmänhet lagra den mörkt ett par veckor/månader.

Personligen gissar jag att solens främsta funktion är att värma upp flaskan (och innehållet) så att fler ämnen ur frukten lakas ur snabbare. Men det är bara en kvalificerad gissning från min sida.

Annars anses generellt ljus vara en stor fiende till smaksatt sprit (allt annat än vodka alltså). Så eftersom din sockerlag redan är smaksatt skulle jag ha ställt flaskan i en mörk garderob fram till sommaren eller så.

Är du förresten sugen på lunch någon dag i slutet av veckan?

Louise sa...

Jaha, så man måste låta den stå så länge! Om jag lägger den i garderoben så kanske min mamma glömmer bort den så kan jag få hela själv!!
Lunch, javisst! vi mailas

Jens sa...

Den enda hemkryddade snaps jag har druckit var på saffran och den var ruskigt god. Gillar inte snaps så mycket annars, fläder är gott iofs. Idag har jag börjat min karriär på Systembolaget så det känns lite fel att ställa sig och göra hemkokt...

Louise sa...

Åh du fick jobbet, grattis! Saffran låter mycket spännande, kanske blir det.