onsdag 4 april 2007

Kanderad säsong

Pomelo säsongen verkar snart vara över, de börjar bli torra. Så nu kommer ett recept som gör att du kan spara pomelosmaken, inte bara i minnet.

Kanderat pomeloskal

1 pomelo
Sockerlag:
1 msk honung
1 msk citronsaft
1 dl socker
1 dl vatten

Skär av det allra yttersta på pomeloskalet så du får med så lite av det vita som är möjligt. Skär sedan dessa bitar i önskad storlek, jag tyckte att 1x3 cm var lagom, men om man är på humör kan man ju alltid skära skalet i vackra och kreativa mönster!
Koka skalbitarna i vatten i en minut häll av vattnet och upprepa denna procedur två gånger till. Sedan kokar du dem slutligen i 8 minuter och häller av vattnet.
Blanda alla ingredienserna till sockerlagen i en kastrull och sjud ihop dem, lägg i pomeloskalet. Sjud tills skalen blivit genomskinliga, ta ca 1 timme. När de är klara, vänd dem i socker eller doppa dem i choklad. Om man doppar dem i choklad smakar det jul!
Uppdaterat: Jag tyckte att sockerlagen var onödig att slänga direkt så jag kokade lite pomelo och några frysta svartvinbär i den i några minuter. Medan det små puttrade lite så vispade jag lite äggvita och socker pösigt och så lade jag frukten i botten av en liten, liten skål och hällde över fluffet, in i ugnen så vitan får lite färg och så är det bara är äta en jätte god efterrätt (man kan ju lägga till lite glass också, men jag hade bara durianglass hemma så jag avstod).

3 kommentarer:

Jens sa...

Den där bonusefterrätten var särskilt fiffig!

Husmodern sa...

Det är en sån fin bild det där! Blir riktigt sugen!!

Louise sa...

Den har ju fått ett lite lustigt gult skimmer över sig. Jag har plander på att gör a apelsinskal och citron också, det är verkligen gott!