fredag 6 april 2007

En liten försmak av påsken



Långfredagen förgylldes med solägg.

Solägg

8 hårdkokta ägg

Lag:
8 dl vatten
2 msk salt
skal från 5 gula lökar
½ msk stött kummin

Dressing:
5 msk dijonsenap
1 msk vinäger
3-4 msk neutral olja

Blanda i en kastrull lökskal, salt, kummin och vatten, Låt koka i 15 min. Krackelera skalen på de hårdkokta äggen, alltså skalet ska vara kvar på men lätt sönder krossat. Man gör detta för att äggen ska bli vackert marmorerade.
Sila lagen och slå den över äggen medan den fortfarande är varm. Låt stå att dra i 1-2 dygn.

Dressing:
Blanda senap och vinäger i en skål, blanda. Häll lugnt i oljan samtidigt som du vispar ihop allt till en jämn sås. Eller så häller du alla ingredienserna i en skål och använder en latte visp att vispa med, det går på två röda!

Ihopsättning:
Dela äggen på mitten, längs med långsidan. Gröp försiktigt upp gulan och lägg ned en klick senapsdressing i hålet, stoppa sedan tillbaka gulan ovan på dressingen.

4 kommentarer:

Jens sa...

Häftigt! Smakar äggen mycket av lagen? Blir det lit som preserved eggs?

Louise sa...

Jo de smakar mycket av lagen och så får de fin färg av den med! De är väldigt goda speciellt med dressingen till!
Om man låter dem ligga i några veckor till kanske de börjar lika tusenåriga ägg. Jag kan låta några ägg få ligga kvar i lagen till nästa år, sen kan jag skicka ner de till dig så kan du få pröva:)

Jens sa...

Dom måste ju ligga tusen år först! Men sen får du gärna skicka :)

Louise sa...

Vi får hoppas att vi blir så gamla! Om de är goda om 1000 år kan vi gör nya och då kanske det blir värsta försäljningssuccén om 2000 år!