tisdag 6 mars 2007

Tomatsåsens storhet

Jag har länge skämts för mitt ständiga tomatsåsande. Jag har förringat tomatsåsen och tyckt att den varit för simpel för att prata om. Men jag gillar verkligen tomatsås och den går att variera i all oändlighet (jag gillar det ordet fast det kanske egentligen är lite att ta i). Såsen jag gjorde igår blev ovanligt lyckad!

Tomatsås
1 rödlök
1 tsk kryddblandning* eller 2 tsk fänkålsfrön
1 msk tomatpuré
2 burkar tomater (mina favoriter är änglamarks hela)
1 äpple i tärningar
2 stora eller tre små vitlöksklyftor
2 tsk dijonsenap
salt

Hacka löken och fräs hastigt i olivolja tillsammans med kryddblandningen och tomatpurén. Häll i tomaterna och äppelbitarna i kastrullen klicka även i senapen och salta, låt puttra under lock så länge som du orkar vänta (Jag sätter nog en övre gräns vid 2 timmar), jag orkade vänta i en timme. Sen orkade jag inte vänta en sekund till utan åt barbariskt direkt ur kastrullen stående vid spisen.

* Kryddblandingen har jag köpt i Barcelona men det kan inte vara svårt att göra själv. Blandning innehåller: fänkålsfrö, spiskummin, svart senapsfrö, svart sesamfrö(tror det i alla fall) och små gula frön som ser ut som minigroddar när de kokat länge. Blandningen luktar lite som curry.

5 kommentarer:

Jens sa...

Jag och mina bröder tävlade länge om att koka den perfekta tomatsåsen. Det var helt sjukt. Till slut tröttnade jag lite på den extremt fylliga och välkokta tomatsmaken och insåg att det kan vara gott med saker som är något mindre tillagade. Men en välkokt tomatsås är fortfarande grymt...

Louise sa...

Jag äter ofta blaskigare varianter med,när jag har bråttom, men jag måste ju säga att jag föredrar de välkokta.

kultursylt sa...

Finns det något slags guinnes rekord på vilken som är den längst kokade tomatsåsen som inte blivit torrfoder. Alltså finns det som med styrka på chilli någon slags skala för hur fylligt det kan bli?

Jens sa...

Boktips på min sida!

Louise sa...

Kultursylt: Jag tror om jag inte missminner mig att paul innehar rekordet, med sin sås som man ska koka typ en dag!

Jens: trevligt!