söndag 23 december 2007
Ett försök att gottgöra
Återkommer med bild och smakrapport i mellandagarna.
Kanske rätt jultårta
3 ägg
2 dl socker
100 g mandel
100 g hasselnötter
1,5 dl mjöl
1 tsk kanel
200 g mörk choklad
Mal mandeln och hasselnötterna blanda dem med mjölet och kanelen. Hacka chokladen grovt, så det blir bitar av chokad i den färdiga kakan. Vispa äggulorna och sockret pösigt. Blanda dem med de torra varorna. Vispa äggvitan till ett fluffigt skum och vänd ned det i smeten. Grädda i 175º i 40-45 min. Kakan kan gärna stå till sig i någon dag.
onsdag 21 november 2007
onsdag 31 oktober 2007
Höstsås är surt

I väntan på att min egna surkål står till sig äter jag köpt. Eftersom surkål alltid säljs i så stora burkar är det lätt att det blir över lite för mycket. Då kom den här mycket goda rätten till värden för att lösa problemet. Den är löjligt enkel att göra, frånbörjan var det en sås till pasta eller liknande, men så en dag var jag lat och då låtsades jag att det var soppa.
Tomat och surkålssoppa eller sås
500 ml paserade tomater
1 stor vitlöksklyfta
1 äpple
3 dl surkål eller kanske lite mer
Olivolja
Riv äpplet. Hacka vitlöken och låt den svettas i lite olja i en kastrull. Häll på tomaterna rör i äpplet och surkålen, rör runt och låt det hela puttra i drygt 5 min. Ät röran med pasta eller ännu hellre potatis.
Surnad kål
Jag har varit en så dålig bloggare, och jag tror dessvärre att jag kommer vara ganska så sporadisk med mina inlägg i framtiden med. Problemet är väl som alltid tidsbrist. Ja, ja! Jag gör ändå spännande saker i köket som surkål! Det var ganska tidskrävande men roligt. Än så länge vet jag inte hur den smakar, kålen ska nämligen lagras för att utveckla de härliga mjölksyrabakterierna. Surkålen som jag gjorde i mitten på oktober är klar 3:e advent.
Surkål fyra stora burkar
2 kålhuvuden
salt
kummin
enbär
äpplen
Strimla kålen fint. Vi gjorde det förhand och när kålen nästan var färdigstrimlad upptäckte jag att min kompis hade en matberedare i skåpet, vilket hon inte sagt ett ljud om. Det kändes som mycket onödigt arbete men jag hoppas på att det är mycket bättre att strimla förhand.
Banka kålen tillsammans med salt, enbär och kummin, den ska bli ordentligt mosig och safta sig. Enbären har man i framför allt för att kålen inte ska ruttna mer än för smaken alltså.
Tryck ned surkålen i burkarna, lite i taget. Varva med äpplen. Tryck hårt, tydligen är det samma princip som när man packar ensilage, vilket kanske inte är så konstigt eftersom båda produkterna fermenteras.
När du nu trycker ner kålen i burken måste du se till att vätskenivån är lika hög som kålen, dvs kålen på ytan får inte vara torr.
Låt stå i rumstempratur i 8 dagar, där efter 6-8 veckor i kylskåp. Den håller i två år!
måndag 15 oktober 2007
Världslivsmedelsdagen
Sockerbetan- Utvärdering
Jag var ute på ett fält för några veckor sedan och lärde mig om olika sädesslag, ogräs och vall. Det ställde det mesta jag tidigare lärt mig om säd (dvs. ganska lite!) på ända. Vete kan både vara utan spröt och med, det viktiga är hur kornen sitter på axet. Minns inte riktigt om vete satt i par eller om det var kornet, tyckte inte det var jätteintressant utan jag riktade istället all min uppmärksamhet mot sockerbetan. Hur smakar den, kan man äta den, varför kan man inte köpa den i affärerna och hur blir de till socker? Frågor som dessa flög runt i mitt huvud och jag kom fram till att de flesta av dem var enklast att komma fram till själv så jag tog med mig några sockerbetor hem.
Under kvällen avnjöt jag en måltid med rotsaker rostade i ugn, bland rosakerna kunde man skåda en del sockerbetsbitar. Gott blev det, sockerbetan smakade som sockerbitar när den hade blivit tillagad passade väldigt bra ihop med potatisen och moroten. Jag blev upprörd, varför sålde man inte dessa fantastiska grödor i vanliga livsmedelsbutiken???
Sen kom dagen efter och jag förstod helt plötsligt, magen svällde upp och vissa undrade när jag skulle föda själv kändes det som att jag skulle kunna flyga till mars och det vackra ordet flatulens kunde komma till användning. Nu vet jag bättre men jag skulle ändå vilja smaka sockerbetschips för jag tror att det skulle vara riktigt gott!
tisdag 9 oktober 2007
Något vitt...
Något vitt
1 tetra kokosgrädde (jag vet att de på burk är godare men har inte kommit till någon butik som säljer sådana på sistone)
4 cm ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, riven
1 paket tofu
Skär tufon i kuber. Lägg den i den varma pannan tillsammans med ingefära och vitlök, rör runt lite. Häll över kokosgrädden. Låt puttra i 10 min. Servera med ris och om du gillar färger bör du också kanske riva en morot till gillar du vitt bäst och har målat dina väggar i caffelatte så funkar det utmärkt utan färgrikgrönsak.
Valnötter och kladd

Det kanske verkar som att jag inte lagar någon mat, men det är inte sant. Jag har bara lite för lite tid för att hinna lägga upp dem, tyvärr!
Idag blev jag väldigt glad för jag hittade en valnötsträdallé! Alla nötter hade trillat av de stora träden så det var bara att plocka från marken, det fanns verkligen mängder. Ska tillbaka om några dar så jag får ett ordentlige lager. Men jag undrar ska man torka dem med eller utan det gröna skalet? Någon som vet? Hur gör man med mandlar?
Många frågor! Som belöning (för att jag kan ställa frågor) får ni en smarrig macka.
Kladdig och god macka
1 morot
1,5 tsk fransk senap
2 msk yoghurt
lite olivolja
salt, peppar
Riv moroten på grova delen av rivjärnet. Fräs moroten i lite olja i en kastrull, när den mjuknat något tag den från värmen. Klicka i senap och yoghurt och rör runt. Salta och peppra så mycket som du känner för. Ät och kladda ner dig!
torsdag 4 oktober 2007
Avslöjande
Familjen Svensson vet minsann hur en god pajdeg ska vara! Nu publiceras deras hitintills hemliga familjerecept exkulsivt för Serendipisk mat!
Elses pajdeg
150gr smör smältes
3 dl vetemjöl
0.5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop ingredienserna och klä formen. Lägg remsor av aliminiumfolie längs kanen för att den inte ska åka ner. Grädda i 10 minuter. Lägg i blåbär och sockra efter eget tycke. 5 deciliter brukar vara lagom. Det blir bra med tex äpplen (och kanel) eller rabarber också. Sätt in i ugnen i ytterligare 20 minueter
tisdag 2 oktober 2007
Lagra inför vintern 2
onsdag 26 september 2007
Datordiet?
tisdag 25 september 2007
Bäää!
Det kommer från snälla och givmilde Jens, jag är så tacksam! Nu undrar jag om jag kan göra något mer med det än bara gluffsa i mig det naturellt!
Det är ett rökt lammhjärta från Öströö fårfarm!
måndag 24 september 2007
Nu funkar både nyckelben och dator hjälpligt!
Jag har flyttat till en annan stad. Söta, fina underbara Uppsala.
Jag har blivit student, på kanske världens bästa universitet, SLU. Där läser jag till livsmedelsagronom och lär mig om fullkorn, ägg, kött, mjölk, grisar och vall, men också om inte fullt lika roliga saker som t.ex. Buffertar, enantiomerer, stereoisomeri och fenol. Fast jag början nästan tycka att det är lite roligt med kemi också!
Jag har redan massa som jag vill skriva om men just i dag finns inte tiden, men håll ut för snart kommer bilder och smaktest på äggen från gården som också levererar till Matias Dahlgren och även en utvärdering om hur man mår efter att ha ätit mycket söt och god sockerbeta (det har ganska mycket gemensamt med dunderhonung)!
torsdag 23 augusti 2007
En liten paus
lördag 18 augusti 2007
Lyckad Ambrosia!
Knepet för att få härligt knapriga kanter är att använda en gjutjärnsstekpanna istället för en kakform (kakform funkar nog ganska bra också men jag antar att tiden i ugnen måste bli lite längre)
Ambrosiakaka
75 g smör
1 ¼ dl socker
1 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 msk kokande vatten
Glasyr:
2 dl florsocker
4 msk limoncello eller citron
kanderat pomeloskal (eller om du vill vara tråkig kanderade eller syltade apeldin eller citronskal)
Vispa smör, ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Varva vatten och mjöl ner i smör-ägg-sockerblandningen. Häll upp i en smörad och bröad stekpanna ställ in i en 250 varm ugn och låt stå där i ca 10-15 min, men var uppmärksam det går undan!
Blanda glasyren rör inte i all vätska från början utan testa dig fram hur mycket som behövs. Konsistensen ska vara ganska flytande så det går att bre ut den på tårtan. Hacka pomeloskalen. Bred ut glasyren på den något avsvalnade kakan och strö sedan över pomelon.
Stadens magoldställen
torsdag 16 augusti 2007
En häxas förbannelse?
onsdag 15 augusti 2007
lördag 11 augusti 2007
Att lagra inför vintern
torsdag 9 augusti 2007
Chutney på krusbär
När jag gjorde chutneyn utgick jag från ett recept från DN, men det var inte så bra så jag bättrade på det ganska mycket och resultatet blev utmärkt!
Krusbärschutney
1 1/2 l krusbär
1 gullök
olja
1 dl gröna russin
3/4 dl vitvinsvinäger
3 dl socker (det kanske var aningens för mycket pröva att ta bort 1/4 dl)
1 tsk salt
1 bit kanelstång
1 msk senapsfrö
5 små torkade chili
2 vitlökar
1 bit ingefära (med en volym som en pingisboll)
Ta bort stjälkarna och fnaset på krusbären. Hacka löken och fräs den i lite olja. Häll i krusbär, russin, vinäger, socker, salt, kanelstång, senapsfrö och chili. Koka (utan lock) i drygt 45 min riv (eller pressa) då i vitlöken och ingefäran och låt puttra i ytterligare 30 min. Smaka av. Häll upp på riktigt rena burkar (använd Atamon för att tvätta dem) ställ svalt. Servera till kött eller då du brukar äta annan chutney.
måndag 6 augusti 2007
Dietpajer för den hysteriske
Jag gjorde en paj i helgen, en dessertpaj alltså. Den var intressant, dvs. ganska svår flörtad men god efter lite invänjning. Samtidigt som jag tog första tuggan kom jag på att den inte innehöll något extra fett (det är ju fett i mandlar men jag menar typ smör eller så). Det kan man ju tycka vad man vill om jag vet att vissa kring bordet tyckte det var bra andra var nog lite besvikna (där ibland jag själv!). Det tål dock att sägas att den ändå var god för att vara fettfri!
Bär- eller fruktpaj med mandel
200 g sötmandel
3 äggvitor
1 dl florsocker
½ dl mjöl
2 dl havregryn
Mal mandeln. Vispa äggvitorna tills de blir ett mycket fast skum. Blanda mandeln med florsockret och sedan med äggvitan, det blir en ganska klibbig mandelmassa (tycker du om köpt mandelmassa så kan du använda det istället men ha då i lite mindre mjöl för jag tror att den köpta är lite fastare i konsistensen). Använd för enkelhetens skull nu händerna och krama i mjöl och havregrynen. Fyll botten på en pajform med bär/frukt och täck med massan grädda i ugnen (200º) till mandelkrämen har fått lite finare färg.
Vill du köra ännu mer hardcore GI och tycker att det är kul att verkligen söka efter den nästan obefintliga sötman i munnen (ja, det finns sådana människor som tycker det är kul!) så kan du göra denna kaka som är båda socker- och spannmålsfri!
Socker- och spannmålsfri kaka för den vågade 2 port
50 g mandel
1 äggvita
bär/frukt (söta)
Mal mandeln. Vispa ägget mycket hårt. Blanda ägg och mandel tills konsistensen är fast men lite kladdig, ha inte i all äggvita på samma gång utan ta lite i taget och iakttag konsistensen. Lägg bär eller frukt i botten på en liten pajform eller i en portionsskål och täck över med mandelmassan. Grädda i 200º tills massan får en fin ljusbrun ton.
onsdag 1 augusti 2007
Prickiga muffins
Jag älskar verkligen blåbärsmuffins och gör det varje år vid den här tiden. Det känns så bra att plocka själv istället för att köpa frysta fast egentligen tror jag att det funkar nästan lika bra. Nytt för i år är kokosen, den passade väldigt bra i också blev det lite extra saftigt och gott. Som grund till receptet har jag använd min mammas gamla hemkunskapsbok ”Mat i vardagslag” av Birgit Floderus och Ingrid Ljunggren.
Blåbärsmuffins
125 g rumstempererat smör
1 ½ dl socker
3 ägg
2 dl mjöl
¾ dl kokosflingor
½ tsk bakpulver
3 dl blåbär
Enklast är att använda elvisp för att vispa ihop smör och socker så den är ordentligt ihop blandat. Vispa sedan ner ett ägg i taget. Blanda mjöl kokos och bakpulver och häll i det i geggan. Vänd sedan ned blåbären, enklast är att använda en slickepott. Klicka ut smeten i muffinsformar, självklart blir det fler om du gör dem i små formar. Jag hade alldeles för stora formar men pappret är så sött på jag måste använda dem ändå, men det blev bara 9 st.
tisdag 31 juli 2007
måndag 30 juli 2007
Tillbaka i stan för en stund
onsdag 25 juli 2007
Vad gör man med allt överflödigt ankfett?
fredag 20 juli 2007
Fisk och hallon
Jag måste avbryta denna bloggsemester med kanske världens godaste potatis- och fisksallad. Den uppkom eftersom jag igår fick sju stycken nyfångade flundror, jag gillar verkligen att bli överöst med fisk och det händer mig bara oftare och oftare, underbart!
Förutom att tillaga fisk har jag ett torka-hallon-projekt eftersom jag just nu bor vid ett mycket stort hallonsnår och jag tror att om 50 personer plockade hallon här i en 3 dagar skulle de kanske ta slut men nu när det bara är jag och en gammal tant som plockar så känns det oändliga mängder med hallon! Så förutom att äta minst en halv liter om dagen så torkar jag dem, just nu i ugnen. Egentligen skulle jag vilja torka dem ute men har inte kommit på någon bra konstruktion för det hela, jag klurar på det!
Kanske världensgodaste potatis- och fisksallad 2 port
4 flundror
5 potatisar
5 cornichoner (har jag stavat rätt, jag menar inlagda minigurkor!)
Dressing:
1 äggula
1 tsk citron
2/3 dl olivolja
salt
Koka potatisen (gör inte som jag och torrkoka dem till de bränner fast i botten, blir onödigt jobbig disk!), låt svalna. Klipp bort fenor och huvud, samt ta ur innanmätet ur flundrorna. Skölj och torka fisken innan du steker den med salt och peppar på ganska högvärme, ca 4 min på varje sida. Rensa fisken och lägg åt sidan.
Pressa citronsaften över äggulan, häll på en tredjedel av oljan vispa tills oljan och ägget blir krämigt, häll då på ytterligare en tredje del av oljan, vispa det ännu lite krämigare , häll på den sista skvätten olja och vispa tills du får ett riktigt krämigt resultat. För den som inte vet är detta alltså en majonnäs, och det är inte alls jobbigt att göra men väldigt mycket godare än den man köper i affären (fast egentligen ska det inte vara olivolja i utan någon mer neutral olja).
Skär potatisen i din favorit form, jag tycker mycket om klyftformen, lägg den sedan i en skål tillsammans med fisken som du fördelar i lagom stora bitar med händerna. Skär ner cornichonerna och häll över dressingen, blanda. Låt stå och dra i minst 15 min. ÄT!
fredag 13 juli 2007
Sommarbiff
Citron- och vitlöksbiffar 2 stora biffar eller tre mindre
300 g blandfärs
1 ägg
1 dl tjock yoghurt
Citroncest från en citron
1 vitlöksflyfta, riven eller pressad
salt och peppar efter smak
Blanda alla ingredienserna i en skål. Forma till biffar i önskad storlek, jag gillar när de är stora för jag har fått för mig att de blir saftigare så dess utom är det en trevlig kännsla att få en stor biff på talriken.
fredag 6 juli 2007
Sommarlov
I matväg kommer det nog bli ganska mycket pot. och gröns. med aioli och antagligen en och annan sillbit. Sommar klassikern: Smälta choklad på Mariekex kommer nog också förekomma frekvent. Bulgursalladen verkar redan ha blivit sommmarens favorit för min del, nedan kommer ett recept men det går ju att variera i all oändlighet!
Just det, kaffe med honung kommer det också bli gott om!
Bulgursallad 2 port
1 dl bulgur
2,5 dl röda vinbär
1 avokado
½ haloumi
koka bulguren i buljong. Skär haloumin i skivor och stek tills de får fin färg. Blanda den heta bulguren med vinbären. Avokadon ska vara i grova bitar rör ned den med bulguren. Lägg haloumin ovanpå.
Bloggen kommer antagligen uppdateras ganska dåligt under denna tid men några gånger kommer jag nog lyckas komma över internet.
torsdag 5 juli 2007
Gräs minskar huvudvärk
Återkommer med smaktest imorgon!
Älggrässaft
20 blomklasar älggräs
1 kg socker
1 citron
30 g citronsyra
1 l vatten
Koka vattnet och häll det över de övriga ingredienserna. Rör om, låt stå svalt (med lock på) i fem dagar. Rör om några gånger under de fem dagarna.
Imorgon: Smaktest: Väldigt sött, vill man att älggräset ska ha en mer framträdande roll i saften bör man skära ned på sockret. Frågan är bara ifall man vill att älggräset ska ha en mer framträdande roll. Om man vill vara elak (vilket man ju ibland vill!) så kan man säga att saftens smak har något gemensamt med alvedon brustablett, fast något godare. För att göra en liten sommartrendspaning så kan jag med ganska stor säkerhet slå fast att älggrässaft inte kommer att blir årets fluga.
tisdag 3 juli 2007
Kaka eller tårta det är frågan
Det här är ett recept som är bakat ett oräkneligt antal gånger, helt klart en av familjens favorittårtor. På tal om det (tårtor alltså) så påstår många att jag säger fel ofta. Jag säger tårta om det som andra kallar för kaka, jag har inte riktigt förstått skillnaden så det kanske är en kaka egentligen. Baka gärna och avgör själv, i min lilla värld är det en tårta!
Detta recept är mitt bidrag till veckans lördagsgodis som Brazilian Linda håller i.
Johanna tårtan
1 l gärna lite mosiga jordgubbar (eller 250 g frysta det går absolut lika bra)
150 g mjukt smör
2 dl socker
1 msk äkta vaniljsocker
1 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 dl vetekli
2 msk honung (Har du inte flytande hemma kan du mickra den hårda honungen och hälla över)
1 msk florsocker
Värm ugnen till 200 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten. Rör ihop smör, vaniljsocker och socker tills det blir pösigt. Rör i ägget. Blanda vetemjöl och vetekli och vänd ned det i smörbladningen. Tryck ut degen i formen, gör en fördjupning i mitten och häll i bären. Ringla över honungen. Grädda kakan i 35-40 min eller tills den är vacker brun (inte för ljus). När kakan svalnat sikta över florsockret. Tårtan saftar till sig om den får stå ett dygn men det är inte nödvändigt.
Uppdatering 20/7:
Eftersom den här tårtan är så vansinnigt god och jag är lat så får den vara som bidrag till Kinnas fruntimmersveckoutmaning.
måndag 2 juli 2007
En fantastisk sallad
Jag tyckte att det var min mamma som lagade den här rätten och mamma tyckte att det var jag, så det var väl en lyckad kombination av oss båda. Det kommer att var en storfavorit bland salladerna i sommar, enkel och mycket, mycket god.
Ankan är köpt i en asiatisk butik, grillad och fryst. Om man inte råkar ha en sån liggandes i sin frys hemma kan man istället ta något annat kött såsom skinka, kassler, marinerad fläskfilé, grillad kyckling eller vad man nu känner för. Om du tar ett magrare kött kan det nog vara gott att skvätta lite olivolja på den färdiga salladen.
Vattenmelon och anksallad 2 port
¼ vattenmelon
1 dl bulgur
300 g färdiggrillad anka
75 g fetaost
soltorkade oliver eller de oliver som du gillar bäst
basilika
peppar
salt
Koka bulguren. Skär ankfilén i minder bitar och stek den tills den får en knaprig och god yta. Tänk på att anka är en väldigt fet fågel så något stekfett behövs inte. Kärna ur vattenmelonen och skär den i bitar. Blanda allt i en stor skål och ät ljumen.
Fisk på posten!
Jag har fått en jätte fin present som tittar tillbaka på mig. De har rest en lång väg för att nå mitt middagsbord ända från Holland via Göteborg. Det verkar inte bättre än att denna fantastiska delikatess inte finns i vår sköna huvudstad. Tur är det då att det finns så snälla göteborgare som Jens!
Den holländska sillen smakar mycket mera fisk och mindre salt än vår svenska variant. Den är mild, krämig och len. Jag blev lite rädd när jag upptäckte att jag var tvungen att filéa den men det gick utmärkt.
Den första filén åt jag på det sättet som jag minns att jag fick den serverad i Amsterdam när jag var liten, tillsammans med lök och gräddfil. Nu måste jag bara komma på fler kombinationer!
Är du i Göteborg så missa inte denna lilla god bit!
Förlåt för den inte så vackra bilden men jag hade lite bråttom med att få börja
lördag 30 juni 2007
Liten röra
Sötpotatisröra
Två små eller en stor sötpotais
Olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 krm chiliflingor
½ msk tahin
salt
Skär sötpotatisen på längden gnugga en vitlöksklyfta mot snittytan. Lägg potatisen i en ungsform ringla över olivolja låt stå i en 200º varm ugn tills de är mjuka, det tar ca en halvtimme. Tag ut och skala potatisen. Hacka vitlöken och lägg den och kryddorna i den heta oljan i ugnsformen, ställ in i ugnen i 5 min (du kan också rosta kryddorna på spisen, men jag försökte spara på disk). Mosa undertiden sötpotatisen med en gaffel. Häll på olja och kryddor och rör ned i sötpotatismoset. Ät som dipp eller sås till det mesta, jag hade det denna gång som tillbehör till blinier.
*Eller stavas det hummus?
fredag 29 juni 2007
Tävlingsbidrag
Bara för att vara med i Lisa och Johans tävling så gjorde jag en gazpacho. Tyvärr valde jag fel dag, en regnig dag. Idag är det dock soligt och idag smakar också soppan bra. Jag hade bara tre grundtankar inför mitt gazpacholagande.
1. Blöttbröd är inte gott!
2. Lavendelblommor kan lätt smaka tvål undrar om de gör det i kombination med tomat?
3. Vatten är blaskigt.
Jag tycker att jag följde dem bra. Sist innan du läster receptet vill jag bara höja ett varningens finger, har du tarmproblem ät endast soppan efter konsultation med din läkare.
Gazpacho fristil
1 gurka
2 burkar tomater (jag använder änglamark, det känns frächare på nåt sätt)
1 lång röd paprika
1 färsk gul chili (jag hade styrka 7, men jag kärnade ur den)
1 smal liten purjolök
3 sellerisjälkar
1 knubbig vitlöksklyfta
1 näve färsk timjan
12 st lavendelblommor
1 msk citron
Drygt 1 ½ msk socker
salt
Ta bort alla oönskade kärnhus. Lägg samtliga grönsaker samt kryddor i en mixer eller matberedare (gurkan, sellerin och purjolöken kan var bra att skära i grova bitar innan), mixa tills det blir en relativt jämn smet. Pressa i citronen. Smaka av med socker och salt. Låt stå och ta till sig smakerna i minst ett dygn. Ät en varm dag.
tisdag 26 juni 2007
Älskade fläder
Fläderblomssnaps
Täck blomklasarna med brännvin, pressa över citron drygt 1 msk till 2,5 dl sprit. Låt stå i två dygn, sila sedan genom melittafilter. Klart!
Idag har jag tänkt göra älggrässaft vi får se hur det går!
Prima Delikatesser
onsdag 20 juni 2007
Att äta barhuvad
Jag idag lagat och ätit en fantastisk lunch! Jag hade en idé om att man borde kunna använda rosenblad även i matlagning och inte bara i sockerkombinationer. Att självaste tillredningen skulle bli vacker var jag förinställd på men att även resultatet blev supergott kändes inte lika självklart. Rosenbladen ger en mild men mycket fin smak till rätten. Receptet består av vad som fanns i hemma, har du inte lite kyckling över går den att utesluta fast du kanske inte blir lika mätt.
Krämig rosgryta 2 port
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
olivolja
1 squash
½ tsk gurkmeja
1 kycklingbröst
50 g fetaost
2 nävar rosenblad
Hacka purjolöken och vitlöken. Skär squashen i halvmånar och kycklingen och fetan i kuber. Fräs purjon och vitlöken i lite olivolja i en traktörpanna, när purjon börjar mjukna tillsätter du squashen och gurkmejan. Låt puttra några minuter under lock. Lägg i kyckling och feta och strö över rosenbladen, rör runt så att rosenbladen blir mjuka och kycklingen blir varm. Servera med exempelvis bulgur.
lördag 16 juni 2007
Jordgubb- och tomatsalsa
2 tomater
lika stor mängd jordgubbar som tomater
1 tsk socker
½ tsk chiliflingor (eventuellt lite mer om man inte har någon känslig person att utfodra)
1 vitlöksklyfta
½ msk vitvinsvinäger
salt och peppar
Skolla tomaterna och ta bort kärnorna. Hacka dem och jordgubbarna smått. Rör ihop dem med de övriga ingredienserna (självklart bör du ju hacka eller pressa ner vitlöken och inte lägga i den hel). Ät till en köttbit eller något liknade.
torsdag 14 juni 2007
Enkla jordgubbar
Hela veckan har bestått av gratis rester sponsrade av försvaret (jag vill tacka varmt och innerligt till alla skattebetalare!) så jag har inte lagat så mycket. Men nu så blev det en liten jordgubbsrätt, som väl egentligen är en efterrätt men fungerar lika bra innan maten när man väntar på att potatisen ska bli klar. Mycket gott men egentligen behövs inte något recept, för det är så okrångligt. Jag la jordgubbarna i myntasocker och där fick de ligga medan jag vispade grädden. Den vispade grädden rörde jag ut med lite yoghurt och sen var det bara att lägg upp i glas och äta. Nu blir det gubbröra med böckling, mums!
lördag 9 juni 2007
Favorit i repris
fredag 8 juni 2007
Världens bästa
Efter att ha spenderat hela dan på St Görans akutmotagning tillsammans med världens bästa mormor (som det som tur var inte är så värst mycket fel på henne till slut) så har jag ett väldigt stort behov av att blogga om hennes kladdkaka (det här är ju givetvis det bästa kladdkakereceptet som finns och jag är inte partisk!). Ärligt talat så här det tagit mig många misslyckade kladdkakor innan jag lyckades med den men det beror inte på receptet utan på min otålighet. Jag har helt enkelt tagit ut den efter drygt 15 min varje gång och tänkt att nu får det räcka, nu vill jag äta. Gör inte så för när man försöker att vända på en icke färdiggräddad kaka så kan jag meddela att den delar sig i två delar (det kan givetvis också bero på att jag smörat och bröat formen dåligt också), det blir gott men inte så estetiskt. Men när jag nu har förstått att det är bättre att vänta i åtminstone 10 min till så blir den lyckad och vacker (särskilt vacker blir den om man garnerar den men förgätmigej, men det är inget tvång mormor brukade bara pudra på florsocker).
Kladdkaka
2 ägg
3 dl socker
½ tsk salt
4 msk kakao
2 ½ tsk vaniljsocker
1 ½ dl mjöl
100 g smör
Rör ihop ägg och socker. Tillsätt de torra ingredienserna rör väl. Smält smöret och rör ännu mer. Häll smeten i en välsmord och välbröad form. Grädda i 175º i 25-30 min, om du sticker i tårtan ska det fastna lite kladd på stickan.
onsdag 6 juni 2007
En ballerina och en kjol
Man kan ju helt klart förstå att hon fått en fantastisk tutuliknande tårta uppkallad efter sig. Den riktiga Pavlovakakan ska ju bestå av grädde istället för yoghurt men jag tycker faktiskt att den här versionen är bättre. Ska du bara göra en tårta i sommar så gör den här, den tar lite tid men är ändå mycket enkel och extremt god.
Pavlovatårta
4 äggvitor
3 dl socker
100 g choklad
1 l yoghurt
½ l jordgubbar
1 msk myntasocker
1 msk citron
Börja med att hälla yoghurten i ett kaffefilter och låt den stå till dess att drygt 4 dl vassla har runnit ur eller tills du tycker att den har en tillfredställande konsistens. Vispa äggvitorna och sockret till det är så hårt att du kan vända bunken uppochner utan att smeten riskerar att trilla ut. Hacka chokladen ganska grovt och vänd ned den i äggsmeten. Bred ut vitorna på en plåt med bakplåtspapper på, grädda i ugnen i 1 timme i 150º värme. Dela undertiden jordgubbarna i lagom stora bitar och låt dem stå och dra med myntasocker och citronsaft i drygt en timme. När bottnen svalnat brer du över yoghurten och lägger på jordgubbarna, servera direkt.
Så smakar sommar
tisdag 5 juni 2007
Det har kliat i fingrarna länge nog nu
Jag känner mig enormt duktig som igår kväll gjorde mina egna vinbladsdolmar. Som receptgrund har jag använt mig av Anna och Fanny Bergenströms kokbok Kärlek, oliver och timjan fast jag har ändrat en del.
Vinbladsdolmar ca 30 dolmar
30-40 vinblad
Knappt 2 dl ris (alltså i okokt form 2 dl)
½ lök
1 hel vitlök
olivolja
2 krm spiskummin
½ tsk korianderfrön
ett litet knippe finhackad timjan
½ tsk socker
1 tsk tamarind (eller citron om du inte råkar ha tamarind hemma!)
½ dl pistagenötter
Fint hackad mynta
Koka riset. Rosta spiskumminen och korianderfröna i en torr stekpanna och mortla dem sedan. Hacka löken och fräs tillsammans med de rostade kryddorna och timjanen. Tillsätt socker och fräs ytterligare några minuter innan du blandar i det kokade riset. Smaka av med salt, peppar och tamarind. Rosta nötterna, hacka och blanda även i dem i risröran.
Förväll vinbladen i 2 min och lägg dem sedan i kallt vatten. Fiska upp dem ur vattnet och torka dem väl (om du alltid undrat hur förvällda vinblad smakar så kan jag avslöja att de har exakt samma smak som harsyra). Lägg en liten klick ris och strö över mynta på varje blad och rulla till en tillfredsställande vinbladsdolmeform. Lägg sedan dolamarna tätt packade i en ugnsfastform häll på några matskedar vatten och en skvätt olivolja. Ställ formen i ett vattenbad i en 200º varm ugn i 50 min. Egentligen gillar jag inte vattenbad för jag bränner mig alltid, men var gör man inte för lite vinbladsdolmar?
måndag 4 juni 2007
Kall banan
Alla som läste Lisas kolumn i SvD i lördags kan ju bara föreställa sig hur glad jag har varit i helgen. Dessutom avslutades söndagskvällen på ett väldigt gott sätt då jag upptäckte att jag för någon månad sedan hade följt kardemummas råd att frysa in skalade bananer!
Låtsasglass
Frysta bananer (frysta utan skalet på!)
Apelsinsås (orkar du inte göra egen så kan jag tänka mig att det är gott med köpt lemoncurd också)
Crème fraiche
Mynta
Mixa bananerna tills att de ser ut som bulgur. Försök att peta så lite som möjligt i bananhacket för det smälter lätt av kroppsvärmen. Lägg upp i skålar och ringla över apelsinsåsen och crème fraichen, hacka mynta och strö över.
torsdag 31 maj 2007
Tillbaka till vardagen
Nu är jag tillbaka i kära gamla Sverige igen och jag tycker det är ganska skönt! Paris är verkligen en underbar stad, men jag gillar att Stockholm är mindre, det är behagligt. Fast å andra sidan finns det ju inte så fin glass här som på bliden ovan men det gör inget heller för jag ska nu cykla och köpa mig en Hansens Flödeis.
fredag 25 maj 2007
Delrapport Paris
Dagen började med att Paris visade sig från sin bästa sida, lagom varmt och soligt, mycket skönt! Men det vände, himlen blev grön och det blev mörkt. Buller hördes på avstånd och plötligt började det blåsa, kraftigt. Då öppnade sig himlen och *aris var helt plötsligt en stor duschkabin. Det blixtrade och dundrade! Jag och min mamma som befann oss på en nystängd tygmarknad var tvugna att ta skydd där det fanns! Det blev en turistig bar. Direkt när vi steg in genom dörren sa min mage "Louise om du inte äter nu så kommer du att dö!", det ville jag ju inte så jag följde helt enkelt min mages råd och beställde en crêpe. Jag vet inte vad de hade gjort med den, men den var rikigt äcklig och gick faktiskt inte att äta upp (det brukar inte hända särskillt ofta att jag inte äter upp när jag är hungrig, jag burkar kunna stå ut med ganska mycket då). Osten som var i smakade ingenting, skinkan var full med hårda bitar och självaste crêpen var torr! Fram till detta hade hänt så hade jag nog sagt till er att jag bara ätit jätte gott i Paris men tyvärr måste jag meddela att det äve finns dålig mat här!
Fast jag kommer nog snart att glömma denna äckliga pannkaka och istället minnas, underbar falafel med mumsig aubergin, all fantastisk bra färdigmat i mataffärerna, färska mandlar och alla goda bakelser!
tisdag 15 maj 2007
Sällskapsdamen är på plats
fredag 11 maj 2007
Snart blir det Paris!
torsdag 10 maj 2007
Bästa kaffet!
Förövrigt kan man nu även bli serverad den goda koppen kaffe på Cocovaja av trevliga Maja!
onsdag 9 maj 2007
Överflöd av äpplen!
Äppelsinpaj
1 ägg
2 dl mjöl
½ dl socker
150 g margarin (Jag tycker att margarinet passar mycket bättre än smör i paj, degen blir sprödare)
7 äpplen
½ sats apelsinsås
Kör ägg, mjöl, socker och margarin i en matberedare (eller kladda med fingrarna om du heller vill det!). Lägg degen i plastfolie och forma till en korv, låt vila i 30 min i frysen. Undertiden skalar och klyftar du äpplena. Tryck ut 2/3 av degen i en tårtform Ø23 cm och grädda i 200° i 10 min ta ut och fyll skalet med äppelklyftorna och häll över apelsinsåsen. Tag nu resten av degen och försök att göra ett vackert mönster på toppen (det är inte så lätt för degen gillar fingrar lite för mycket, men gott blir det i alla fall). Grädda tills den får färg tar ca 15 min. Det kommer inte bli den vackraste pajen du ätit men god blir den! Nu återstår bara frågan vad ska jag göra med de övriga 13 äpplena?
tisdag 8 maj 2007
Apelsin och chokladvision
Apelsinsås
3 små apelsiner, saft + cest
½ citrons saft
2 dl socker
50 g smör
2 ägg
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka tills såsen tjocknar tar ca 10 min, men glöm inte att vispa!
måndag 7 maj 2007
Möraste kycklingen i stan
Om man lagar kycklingen på det här sättet tror jag inte att man kan få en torr kyckling. Det tar ju ganska lång tid men det är värt det för den blir extremt mör, köttet trillar av benen. Det ända felet jag gjorde var att jag fyllde grytan lite för full så efter drygt en timme började det läcka (tur att jag alltid har aluminiumfolie i botten på ugnen!) så jag var tvungen att ta ut lite vätska men det blev gott ändå!
En lite för full gryta
Kyckling i lergryta
1 kyckling
½ aubergin
½ squash
1 vitlök (jag använde solo, så praktiskt!)
En liten bit riven ingefära
1 purjolök
1 dl öl
Några timjankvistar
2 burkar tomater (men egentligen räcker antagligen 1 ½ burk om man inte vill att det ska svämma över)
Salt och peppar
Lägg grytan i vatten i 30 min (hoppa inte över detta moment!). Skär auberginen och squashen i lagom stora bitar, skiva vitlöken och hacka purjon. Lägg i kycklingen i grytan tillsammans med grönsakerna och kryddorna häll över ölen och tomaterna. Lägg på locket och stoppa in i ugnen i 150° i 2 ½ timme (jag hade en fryst kyckling så för en färsk är antagligen lite kortare). I efterhand har jag läst att man inte ska ställa in den i en varm ugn, men min gryta blev väldigt bra i alla fall.
fredag 4 maj 2007
gris med frukt
Igår blev det en smarrig och lättlagad fläskmiddag, men den var inte så visuell så jag struntade i att ta kort!
Sichuanpepparmarinerad skinkschnitzel 3 port
3 skinkschnitzlar
2 msk sichuanpeppar
1 krm salt
1 tsk råsocker
3 msk olivolja
Rosta sichuanpeppar i en torr panna, mortla ihop den med salt, socker och olivolja. Kladda in köttet med marinaden, låt ligga i en halvtimme. Stek! Servera med ris och fruktkompott.
Fruktkompott
2 små äpplen
1 litet päron
1 liten bit ingefära
½ citrons saft
1 näve gröna russin (eller gula, eller bruna, eller svarta fast gröna är bäst!)
Skala och skär frukten i klyftor, lägg i en kastrull och pressa över citronen. Dela ingefäran i några stora bitar och lägg i dem med. Sjud på svag värme i en kvart (se till att det inte kokar torrt). Plocka upp ingefäran och lägg istället i russinen, rör runt.
torsdag 3 maj 2007
Myskmadra
Den har en tendens att ta över, sprider ut sig som ett täcke i kryddlandet. Trots det har jag aldrig förstått varför den hör hemma där, i kryddlandet. Har aldrig använt den i mat, den har nog mest stått där under libbstickan för att den har haft ganska söta vita blommor. Men nu har jag kommit på bättre tankar och utforskat myskmadran och den har ju faktiskt ett klassiskt användningsområde. I tyskt majvin!
Det är lätt att göra och gott det tog mig dock några övningsomgångar för att känna myskmadra smaken.
Majvin
1 flaska tyskt Rehnvin. Jag använde Gräsö, ful flaska men gott vin!
2 dl löst packad myskmadra
Låt stå och dra i drygt en timme.
Tydligen kan myskmadra vara giftigt i stora mängder, man kan få huvudvärk av för mycket men det kan man ju få av allt vin! Jag har inte känt av något trots att jag druckit det i majvin i flera dar, tror att giftigheten är överdriven (jag väntar på kvällspressens rubrik ”Så blir du fri från huvudverken - sluta ät myskmadra -”). Men om man vill minimera risken för huvudvärk men ändå vill ha sin dos med myskmadra så kan man göra ett alkoholfritt alternativ. Då kan jag verkligen rekommendera kombinationen flädersaft och myskmadra, de passar väldigt bra ihop!
Om man kommer till ett engelsktspråkigtland och vill ha tag på myskmadra kan det vara bra att veta att det då heter Woodruff!
Uppdaterar snart med lite bilder.
onsdag 2 maj 2007
Omoraliska fiskpinnar
Fiskpinnar var en av de få rätter som jag kunde äta i skolan, trots det inte direkt min favoriträtt fast ikväll ville jag ge den en ny chans. Det blev gott med pressad potatis och en väldigt enkel och god sås.
Fiskpinnar 2 port
2 koljafiléer (eller hällre en fisk som är bättre för samvetet och miljön, men de här låg redan i frysen och hade ju varit ännu värre att slänga den onda fisken.)
mjöl
ströbröd
salt och peppar
1 ägg
Libbsticka (gav inte så mycket smak som jag hoppats på, om du ändå har sådan hemma ha dem då hällre i den pressade potatisen)
Skär filéerna till önskad storlek. Dubbelpanera dem, genom att doppa dem i 1. Mjöl 2. Ägg 3. Ströbröd blandat med salt, peppar och (libbsticka) (om du vill skoja till det hela lite kan du mortla i lite fänkålsfrön). Stek i smör, till de får en fin färg och är genomstekta.
Sås
Blanda gräddfil med en skvätt citronsaft, socker, salt och peppar, tills det smakar bra!
Anti Jante!
Så hur firar man en sån här sak? Jo med holländska våfflor! De finns ofta att köpa i hälsokoster men jag hittade minipaket av dem på konsum och kunde inte motstå, ser du några såna så köp! De är enormt goda och finns i några olika smaker, alla är goda men mina favoriter är maltvåfflorna.
söndag 29 april 2007
Bränn kottarna!
Mitt i ansjovishysterin!
Gitto håller på att tömma ansjovisburken och det gjorde även mig sugen på att göra det samma! Och det blev gott, gott, gott…
Liten kirskål och anjovispytt 3 port
3 l löstpackad kirskål
1 vitlöksklyfta
4 ansjovisfiléer
2 msk ansjovisspad
salt och peppar
Skölj, förväll och grovhacka kirskålen. Hacka även vitlök och ansjovis. Fräs vitlök och kirskål i smör i en stekpanna i någon minut ha sedan i ansjovisspad, salta och peppra. Servera med kokt ägg.
lördag 28 april 2007
Grönsaksröra
Nu när squashen och auberginen är så billiga är det dags för Betina-röra. Trots att namnet på rätten kan låta som en kannibalisk delikatess så är den vegetarisk.
Den rökta vitlöken har jag aldrig använt förut (eller sett) men den gav en väldigt trevlig lite rökt smak på grytan. Smaken på självaste vitlöken är dock som den brukar. Om du inte hittar rökt vitlök finns det två alternativ, antingen så röker du den själv eller så ersätter du den med en vanlig vitlök.
Betina-röra
1 squash
1 aubergin
1 glas vitt vin
1 burk tomater (krossade eller hackade hela)
1 rökt vitlök (alltså en hel)
5 timjankvistar ”I knopp”
en bit god korv (Ok, den är inte helt vegetarisk men jag brukar inte ha korv i men nu fanns det en hemma som jag annars hade behövt slänga!)
Dela squashen och auberginen i lagom stora trekanter, lägg i en ugnsfast form. Lossa vitlöksklyftorna från varandra och lägg i dem med skalet på, häll över vin och tomater. Skär korven och lägg i tillsammans med timjan och salt. Låt stå i ugnen (200º) i 1,5 tim, rör runt efter halva tiden. Servera med pasta och parmesan.
fredag 27 april 2007
Kirskål - svensk koriander
Jag blev igår väldigt nyfiken på Hemliga kockans vinägermarinerade rödlök att jag genast gjorde min egen, fast den fick stå ett dygn. Tillsammans med lika delar kirskål och koriander blev det hela en väldigt god sallad.
Förövrigt har jag upptäckt att kirskål och koriander har lite liknade smaker och passar väldigt bra ihop!
torsdag 26 april 2007
tisdag 24 april 2007
Göra yoghurt? Del 2
Fråga mig inte varför jag gör egen yoghurt eftersom det knappt ens blir billigare (baristamjölken är dyr!) men det är roligt och väldigt enkelt!
Att göra egen yoghurt passar för alla kök, det ända man behöver är någon typ av uppvärmning, t.ex. en spis, mikro eller gasolbrännare, en termometer eller ett finger som är mycket bra på att uppskatta temperaturer och en skål (om man tycker om sin yoghurt kall kan det även vara bra med någon typ av kylanordning exempelvis ett kylskåp, en jordkällare eller en grotta).
Börja med att värma upp en halv liter mjölk till 45°. Lös sedan upp en halv deciliter yoghurt med lite av den varma mjölken, se till att det inte är några yoghurtklumpar! Rör sedan ut den upplösta yoghurten med resten av mjölken låt stå i rumstemperatur i ca 8 timmar. Ställ sedan på kylning. Denna yoghurt blir väldigt tjock, som turkisk men precis lagom sur, som Arlas milda.
Jag ska pröva att göra yoghurtglass på den, tror att det kan bli riktigt gott! Till att börja med så har jag bara gjort en liten (fast väldigt god) sallad.
Liten snart-är-det-slut-med-de-gamla-rotsaker sallad
1 morot
Rotselleri (lika mycket som morot)
3 msk surkål
1 msk vitvinsvinäger
2 msk yoghurt gärna den hemgjorda men en annan tjock yoghurt går antagligen lika bra
1 tsk dijonsenap
Salt
Riv morot och selleri grovt. Blanda med de övriga ingredienserna, låt stå till sig minst en halv timme.
måndag 23 april 2007
Göra yoghurt?
Bara 240 g!
söndag 22 april 2007
Vegolördag
Till middag blev det i alla fall mycket lyckade och goda quinoabiffar med en ännu godare auberginröra till. I quinoabiffarna förekommer det rikligt med kirskål men om man befinner sig någonstans där men inte tycker att kirskålen inte är ätbar kan man ersätta den med spenat, fast det blir ju inte samma sak men kan funka som nödlösning.
Auberginröra
1 aubergin
1 msk tahin (sesampasta)
1 msk olivolja
1 tsk tomatpure
1 msk citronsaft
1 liten vitlöksklyfta
salt
Pricka auberginen med en gaffel och låt ligga i en 200º varm ugn i 50 min. Dra loss skalet från auberginen och mixa dem med de övriga ingredienserna. Passar till allt, antingen som tillbehör till mat, som dipp eller pålägg.
Quinoabiffar
2 l kirskål (i detta fall när kirskålen ska förvällas så kan man även ta oglansiga skott, bara de är små och späda)
1 ½ dl quinoa
1 liten rödlök
2 vitlöksklyftor (skulle varit pressade, men vitlökspressen gick sönder så de blev hackade)
½ dl grahamsmjöl
1 ägg
1 tsk gramham marsala
salt och peppar
Skölj och förväll kirskålen. Koka quinoan. Blanda quinoan med den hackade förvällda kirskålen, med de övriga ingredienserna. Blanda väl. Forma till biffar och stek i rapsolja till de får en fin färg. Servera med lite kokade grönsaker t.ex. morötter eller rödbetor.
torsdag 19 april 2007
Rensandet av ogräs fortsätter…
Hemlagad pizza är väldigt gott inte minst för att man kan få lite annorlunda saker på. Hemlagad pizza är som en helt annan rätt en den man kan köpa, i alla fall hemma hos mig. Om jag är sugen på pizza ställer jag mig inte och lagar det, för det blir inte rätt. Igår var jag sugen på hemlagad pizza så då blev det, det.
Deg
50 jäst
1 msk socker
1 tsk salt
6 dl ljummet vatten
15 dl vetemjöl
4 dl 4-sädesslags mjöl (hade egentligen velat ha bovetemjöl men det var slut)
Smula jästen i en bunke rör ut den med salt och socker. Häll i vattnet och se till att jästen löser sig ordentligt. Rör i mjölet och börja knåda till sätt eventuellt mer mjöl om degen klibbar. Jäs degen i 40 min eller mer.
Blir det deg över kan du kavla ut runda pizzabottnar och grädda dem utan någon fyllning på. Går sedan jättebra att frysa in och bara ta fram och lägga på fyllning och grädda när det passar.
Jag gjorde tre olika fyllningar här är de två bästa:
Bästa fyllningen
Dijonsenap
Hårdkokt ägg
Rödlök
Parmesan
Oliver
Sichuanpeppar
Bre senapen på botten. Hacka ägg, oliver och lök samt riv osten. Kavla ut en bit av degen till en lagom stor rund form och strö över inredienserna. Mortla lite sichuanpeppar och pudra över. Grädda i 250° tills kanterna är gyllenbruna. Tag ut den ur ugnen och toppa med något grönt t.ex. kirskål eller persilja.
Nästbästa fyllningen räcker till två halvstora pizzor
1 l nässlor
2 klyftor vitlök
½ tsk anisfrön
½ pkt väl avrunnen gräddfil
Oliver
Parmesanost
Förväll nässlorna, grov hacka dem. Hacka vitlöken och koka den i 1 dl av nässelspadet tills spadet reducerat till hälften, ha då i nässlorna och mortlade anisfrön. Rör sedan i den avrunna gräddfilen. Häll nässelröran på den utkavlade degen och strö över hackade oliver och den rivna parmesanen. Ringla över lite olivolja innan du gräddar den i 250° i ca 15 min eller tills kanten är fint gyllene.
Till de torra kanterna är det jättegott med en liten röra eller dipp:
Pizzakantsdipp
gräddfil som har stått och droppat i ett milittafilter i 12 timmar
kirskål
vitlök
citron
salt
Hacka samman kirskål och vitlök samt pressa över lite citron. Blanda ner i gräddfilen och salta.
onsdag 18 april 2007
Ogräs och gurka
Inspirerad av Menys gurkspecial gjorde jag denna goda gurksallad:
Gurksallad
½ gurka
2 dl tjock yogurt (avrunnen vanlig yugurt eller köpt tjock)
1 tsk dijonsenap
lökblast eller gräslök
½ l kirskål
salt
Skala, kärna ur och skär gurkan i kuber. Blanda yogurt och dijon med gurkan. Hacka kirskålen grovt, blanda i den med och salta rikligt.
Kirskål, så ser den ut
Den till vänster är nykläckt och glansig, den är god att äta. Den till höger är lite, lite äldre och inte glansig den är inte lika god, låt den vara kvar eller plocka den och släng!
Var hittar jag den då? Så här på våren poppar de upp lite överallt där det finns lite fri jord, gärna i skuggan under en buske eller häck. De sprider sig väldigt bra så det är bara ut och leta efter små späda skott!
Vad gör jag med den då? Du kan ha den i sallad, pesto eller gremolata. Tänk grönt och då är det bara att ersätta det med kirskål! Fast jag har aldrig prövat att värma den men det kan säkert vara gott också!
Uppdatering: Jag har ju visst provat den varm nu och det går alldeles utmärkt. Tänk då spenat men använd kriskål!
måndag 16 april 2007
Potatis och ogräs
Nu har jag ett överflöd av nässlor och jag ska äta dem tills det börjar klia i öronen. Till att börja med blev det en nässelsoppa.
Nässelsoppa
1 l nässlor (ej hårt packade)
1 tsk anisfrön
1 tsk fänkålfrön
1 rödlök
2 klyftor vitlök
3 tsk buljongpulver
Börja med att noggrant skölja nässlorna. Koka dem i ca 7 min, häll av vattnet med spara det! Grov hacka de förvällda nässlorna. Hacka löken och vitlöken. Värm olja i en gryta, ha i anisen och fänkålen låt dem fräsa något ha sedan i löken och fräs vidare, bryn inte löken utan låt den bara svettas. Ha i spenaten, buljongen och häll över nässelvattnet. Låt puttra i 10-15 min, smaka av nässlorna och se till att de är bra konsistens på dem.
Servera med pocherat ägg och en god korv.
Kirskålssallad
Lika delar Kirskål och vanliga sallad (av din favorit sort, jag vet inte vad min heter men som tur är vet jag hur den ser ut). Klipp över lite gräslök. Ringla lite olja och skvätt lite vitvinsvinäger över det hela.
fredag 13 april 2007
Enkla val
Det blev en väldigt fin tjock sockerlag den här gången eftersom den fick koka först med citronskalen i en timme och sedan med apelsinskalen en timme till. Jag kunde verkligen inte förmå mig att hälla ut den sirapstjocka lagen så den råkade rinna genom tratten ner i cognacsflaskan och nu hoppas jag på att det ska bli en god likör men smak av citrus. Min mamma påstår att man ska ha flaskan stående i solen när man gör likör men jag är tveksam, kan det verkligen vara bra?
torsdag 12 april 2007
En svag smak av nässla
Igår blev jag oerhört lycklig när jag trodde att jag fått tag på holländsksill i min polska delikatess butik! Fast när jag väl smakade så insåg jag att det inte var rätt i alla fall, den var inte riktigt lika frisk i smaken, men den var väldigt god. Den sillen som jag hittade var inlagd i olja och jag åt den i all sin enkelhet med lök, gräddfil och inlagd gurka.
I går dagens DN var ett väldigt trevligt gnocchi recept med nässelsås (tack Husmodern för tipset) som jag gjorde. Jag har sen ett tag tillbaka velat göra gnocchi bara för att pröva och de blev riktigt goda om man hade rikligt med sås till!
Nässel och persiljesås 2 port
2 dl nässlor (eller så många som du lyckas få ihop)
6 kvistar persilja
10 cm purjolök
2 stora vitlöksklyftor tutch
1 tsk grönsaksbuljongspulver
1 dl nässelvatten
1 sats hemgjord färskost*
Tvätta nässlorna ordentligt och se till att det inte är någon jord med! Koka hastigt upp och häll bort vattnet men spara lite. Hacka purjo, vitlök och persiljan. Lägg i löken i en varm stekpanna och låt den svettas. Ha sedan i persiljan och de förvällda nässlorna och fräs dem en liten stund. Häll på nässelvattnet och rör i buljongpulvret. Låt reducera något innan du har i färskosten. Salta och peppra!
*Hemgjord färskost
1 paket gräddfil
1 stor inlagd gurka
2 msk pepparrot på tub(färsk är att föredra men jag hade ingen hemma)
1 msk citronsaft
Lägg gräddfilen i ett kaffefilter och ställ för dropping i 12 timmar.
Hacka gurkan smått och rör i gräddfilen ha även i de övriga ingredienserna, smaka av med salt och peppar.
onsdag 11 april 2007
Äggvita och kaffe?
En fråga som gnager i mitt huvud och som jag inte får någon klarhet i är: Vad ska jag göra med alla dessa äggvitor som jag har kvar sen påsk? Trots flera dagar med glace au four (som jag nu börjar tröttna på) finns det säkert fem vitor kvar i kylskåpet. Har ni, mina kära läsare några förslag på lager?